Orban pozvao Le Pen i Meloni: Moje dame, ovo je trenutak da se ujedinimo, bilo bi zaista korisno

0

Ovo smo ranije sanjali, a onda smo se probudili i ispostavilo se da dvije dame ne mogu da se dogovore, požalio se mađarski premijer

Mađarski premijer Viktor Orban kritikovao je šefice desničarskih stranaka u Italiji i Francuskoj što nisu postigle dogovor o udruživanju u sledećem sazivu Evropskog parlamenta.

Takav savez, ako mu se pridruže i drugi desničarski poslanici u Evropskom parlamentu, „bila bi najveća parlamentarna frakcija u Evropi“, rekao je Orban u intervjuu za radio „Košut“.

„Ovo smo ranije sanjali, a onda smo se probudili i ispostavilo se da dvije dame ne mogu da se dogovore“, dodao je on.

Orbanovi komentari usledili su nakon što je liderka francuske krajnje desnice Marin le Pen prošlog mjeseca pozvala premijerku Italije Đorđu Meloni da se udruže.

„Ovo je trenutak da se ujedinimo, bilo bi zaista korisno… Mislim da ne treba da dozvolimo da nam ovakva prilika promakne“, rekla je Le Penova za italijanski list „Korijere dela sera“.

Stranka Đorđe Meloni Braća Italije, deo je grupe evropskih konzervativaca i reformista u Evropskom parlamentu, dok je Nacionalno okupljanje Marin Le Pen dio grupe Identitet i demokratija. Obje stranke su ovog mjeseca zabilježile velike pobjede na evropskim izborima, postigavši najbolje rezultate u svojoj istoriji.

Ako bi udružili snage, bili bi druga najveća grupacija u Evropskom parlamentu, iza grupe desnog centra Evropske narodne partije (EPP).

Melonijeva, piše „Politiko“, nije decidno odbacila mogućnost saveza sa EPP i predsjednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen.

(RT Balkan)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.