Orban o najavama iz EU: Brisel nas žestoko ucjenjuje da ne blokiramo pomoć Ukrajini, to je priručnik za ucjene!

0

Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je danas da ga Brisel žestoko ucjenjuje da ne blokira finansijsku pomoć Evropske unije Ukrajini u iznosu od 50 milijardi eura.

Prošlog vikenda mediji su objavili dokument neimenovanog zvaničnika Savjeta EU, u kome su navedene mjere koje treba da pogode mađarsku ekonomiju, ako Orban ponovo stavi veto na odluku o pomoći Ukrajini.

U intervjuu francuskom nedjeljniku „Le Point“, Orban je rekao da taj plan liči „na priručnik za ucjene“, koji će Mađarsku staviti u „ogromnu finansijsku blokadu“, prenosi Politiko.

„Tada bi Mađarska doživjela Armagedon“, kazao je.

Orban je istakao da „ne sumnja“ da je dokument, o kome je izvještavao Fajnenšel tajms, autentičan.

„Poznajući Brisel, znam da su oni za to sposobni“, rekao je.

Orban je do sada blokirao odluku o Ukrajini i ponudio je da se sredstva koja bi se odobrila podijele na godišnje tranše, što bi Budimpešti dalo priliku da svake godine traži ustupke da ne bi ulagala veto.

Orbanova taktika već dugo nervira evropske lidere, pa je nagoviješteno da bi čak mogla da se razmotri odluka o oduzimanju prava glasa Mađarskoj u EU, ali mađarski premijer kaže da, uprkos svemu, ne odustaje.

„Ništa se nije promijenilo u stavu Mađarske o ovoj temi. Mađarska se, kao suverena država, protivi ovoj promjeni budžeta. Pokušavaju da nas ubijede, pritiskaju nas i ucjenjuju da bi nas primorali da im se pridružimo. Veoma je teško ostati sam u ovoj porodici“, rekao je Orban.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.