Orban najavio saradnju Mađarske i Švedske u sferi odbrane

0

Mađarska će sa Švedskom potpisati ugovor iz sfere odbrambene industrije, rekao je mađarski premijer Viktor Orban uoči današnjeg sastanka sa švedskim kolegom Ulfom Kristersonom u Budimpešti, u vrijeme kada se Mađarska priprema da konačno ratifikuje kandidaturu Švedske za članstvo u Sjevernoatlantskoj alijansi (NATO), prenosi Rojters.

“Riješit ćemo sva neriješena pitanja i potpisaćemo ugovor o odbrambenoj industriji, ozbiljan ugovor s obzirom na veličinu Mađarske, a takođe ćemo dogovoriti neke odluke ili ciljeve o vojnoj saradnji”, rekao je Orban za državni radio, no nije iznio detalje ugovora.

Dvojica premijera održaće danas konferenciju za medije, dok Parlament Mađarske na glasanju u ponedjeljak treba da odobri kandidaturu Švedske za članstvo u Alijansi.

“U ponedjeljak će Mađarski parlament staviti konačni pečat na to”, rekao je Orban radiju.

Švedska je podnijela zahtjev za pridruživanje transatlantskom savezu prije gotovo dvije godine u historijskom zaokretu politike od nesvrstanosti potaknutom ruskom invazijom Ukrajine koja je počela u februaru 2022.

Pozajmljeni švedski avioni

Mađarska je jedina članica NATO-a koja tek treba ratifikovati pristupanje te skandinavske države, a Orbanova vladajuća stranka Fidesz je u više navrata odgađala glasanje, navodeći pritužbe jer je Švedska kritikovala Mađarsku zbog njenih rezultata u pogledu standarda vladavine prava.

Fidesz ima ogromnu većinu u Parlamentu i mogao je odobriti članstvo Švedske u bilo kojem trenutku otkako je relevantni zakon dostavljen zastupnicima sredinom 2022. godine.

Odlaganje je pogoršalo odnose Budimpešte sa Sjedinjenim Američkim Državama i izazvala zabrinutost među saveznicima.

Agenicja Rojters navodi kako Mađarska iznajmljuje borbene avione Gripen švedske kompanije SAAB prema ugovoru potpisanom 2001. godine.

Kristerson je ranije ove sedmice rekao da Švedska želi dalje razvijati saradnju Gripena s Mađarskom te da će ta tema biti danas na dnevnom redu

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.