Mladen Mikijelj

Orban: Moramo okupiti saveznike i popraviti EU; Moramo preuzeti Brisel!

0

Mađarska se, prema riječima Viktora Orbana, sprema za rat, zabrinuto piše briselski „Politiko“.

„Moramo se uvući dublje, zauzeti pozicije, okupiti saveznike i popraviti Evropsku uniju. Nije dovoljno da smo bijesni. Moramo da preuzmemo Brisel“, poručio je premijer Mađarske u intervjuu krajem prošle godine.

Orban je nova vrsta evroskeptika, on ne želi da napusti blok, već želi da ga preoblikuje i stavi svoj pečat na, između ostalog, politiku podrške Ukrajini, ali i pitanja porodice, klimatskih promjena i migracija.

Premijer Mađarske je, u trenutku u kom se priprema da preuzme rotirajuće predsjedavanje blokom u julu, uložio novac i resurse u Brisel, razvijajući infrastrukturu koja će oblikovati razgovore u glavnom gradu EU. Mađarska će, podseća „Politiko“, preuzeti predsjedavanje EU nakon izbora za Evropski parlament u junu, na kojima se predviđa značajan porast desnice.

„Ako želimo da zadržimo slobodu i suverenitet Mađarske, moramo da okupiramo Brisel i unesemo promene u Evropsku uniju“, izjavio je Orban na mitingu u Budimpešti povodom obilježavanja Dana državnosti Mađarske 15. marta.

Za ideološku klimu u državi veoma je zaslužan Kolegijum Matijas Korvin, istraživački centar koji podržava Orban. Institut je otvorio filijalu u Briselu 2022. godine, i nudi „nedvosmisleno konzervativan pogled na pitanja EU“, nastojeći da uzdrma uzak krug briselskih tink-tenkova.

Filijala u Briselu, sa oko 20 zaposlenih, izdanak je privatno finansirane obrazovne fondacije sa sedištem u Budimpešti, kojoj je mađarska država dodelila 1,4 milijarde evra tokom kovid pandemije, upravo u trenutku u kom je „zavrnula“ finansiranje pojedinim akademskim organizacijama u zemlji, uključujući Centralnoevropski univerzitet koji podržava Džordž Soroš.

Organizacija daje djeci, često siromašnog porekla, stipendije za pohađanje centara širom Mađarske, gdje učestvuju u vannastavnim aktivnostima i predavanjima, piše briselski portal navodeći da je to dio strategije da se obrazuje sledeća generacija mađarske intelektualne elite i budućih lidera.

Dakle, šta Orban želi, pita se „Politiko“. Većinu vremena ometa pomoć Kijevu i bori se protiv EU birokratije, migranata i LGBT agende.

Ono što ne radi jeste predlaganje da Mađarska napusti EU. Orban i njegovi saveznici umjesto toga insistiraju na tome da blok mora preoblikovati tako da se više moći da nacionalnim vladama (suverenitet, kako kažu mađarski zvaničnici), a manje institucijama u Briselu.

Briselski portal zatim podsjeća da je pravi primjer za takvu politiku to što je Orban mnogo puta blokirao i uložio veto na odluke „od sankcija Rusiji do stava EU o globalnom oporezivanju do finansiranja Ukrajine“.

Šta Brisel očekuje od mađarskog predsjedavanja: Zapadni Balkan, ne Ukrajina

Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto rekao je da će pitanje migracija biti u fokusu predsjedavanja zemlje, navodeći da je „potrebna oštra politička promena u Briselu kako Evropska unija ne bi privlačila, već zaustavila ilegalne migrante“.

Drugi prioritet biće proširenje, ali pod uslovima Mađarske. Budimpešta će se fokusirati na Zapadni Balkan, a ne na Ukrajinu, budući da se aktivno protivi njenom ulasku, piše briselski portal.

Značajno je i ono što će Mađarska izostaviti sa liste prioriteta. Budući da je Orban iskoristio nedavne proteste poljoprivrednika kao znak narodnog nezadovoljstva zelenom politikom Brisela, zvaničnici EU ne očekuju da će tokom mađarskog mandata biti stavljen naglasak na klimu.

U svom godišnjem obraćanju u mađarskom parlamentu u februaru, Orban je istakao da će se predsjedavanje Mađarske EU preklapati sa predsedničkim izborima u SAD.

„Učinite Evropu ponovo velikom! Tamo MAGA, ovamo MEGA! Pravu promenu može donijeti nova evropska desnica, čiji smo deo i mi Mađari. Dole Brisel. Živjela Evropa!“, zaključio je Orban.

 

(rt.rs)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.