Opšta saglasnost zapadnih sila oko imenovanja Rutea za novog generalnog sekretara NATO-a

0

Njemački kancelar Olaf Šolc podržava izbor odlazećeg holandskog premijera Marka Rutea kao novog generalnog sekretara NATO, izjavio je danas portparol njemačke vlade.

Prethodno je i Francuska podržala imenovanje Rutea za novog generalnog sekretara NATO, objavio je Rojters, pozivajući se na neimenovanog visokog francuskog zvaničnika.

Anonimni zvaničnik je rekao da je francuski predsjednik Emanuel Makron od ranije pristalica Rutea, prenijela je agencija.

Britanski Forin ofis takođe je saopštio da podržava Rutea kao naslednika Jensa Stoltenberga na mjestu sledećeg generalnog sekretara NATO alijanse.

I neimenovani američki zvaničnik je za „Politiko“ potvrdio da predsjednik SAD Džozef Bajden podržava holandskog premijera u namjeri da postane sledeći generalni sekretar.

Briselski portal je juče objavio da dvije trećine zemalja NATO-a podržava Ruteovu nominaciju da preuzme vođstvo Alijanse kasnije ove godine.

Mandat sadašnjeg generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga, koji je na toj funkciji od 2014. godine, završava se u oktobru.

Njemački list „Velt am zontag“ je ranije preneo da se Šolc usprotivio ideji da se aktuelna šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen kandiduje za funkciju generalnog sekretara NATO-a.

U članku se navodi da je, prema mišljenju kancelara, šefica Evropske unije previše kritički nastrojena prema Moskvi, što može dovesti do problema u dugoročnoj perspektivi.

(rt.rs)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.