Oglasio se Kremlj o oduzimanju pasoša Skotu Riteru

0

Ako za bivšeg američkog obavještajca Skota Ritera ne postoje ograničenja za prelazak granice, sprječavanje njegovog odlaska na Međunarodni ekonomski forum u Sankt Peterburg je primer pomahnitale kampanje protiv bilo kakvih kontakata ruskih i američkih građana, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Peskov je podsjetio da je Riter bivši obavještajac i da se prema tome na njega mogu odnositi određena ograničenja koja se tiču putovanja u inostranstvo, naročito „u neprijateljsku zemlju“, jer je sada Rusija za SAD neprijateljska država i obrnuto.

„To je jasna stvar, to je gotovo praksa u svim zemljama protiv bivših obavještajaca“, dodao je portparol i istakao da ako se na Ritera ne odnose ovakva ograničenja, onda je postupak Stejt departmenta „još jedna manifestacija pomahnitale kampanje u cilju sprečavanja na sve načine građana SAD da ostvare bilo kakve kontakte sa Ruskom Federacijom“.

Peskov je takođe ocenio da je u ovoj situaciji potrebno „jednostavno znati detalje“ koji nisu poznati, kao i da ne želi da „stihijski komentariše ovaj incident“.

Bivši američki obavještajac Skot Riter saopštio je da mu je po nalogu Stejt departmenta oduzet pasoš prilikom ukrcavanja u avion, te je time spriječen da otputuje u Rusiju na Međunarodni ekonomski forum u Sankt Peterburgu.

Stejt department je povodom vijesti o incidentu sa Riterom saopštio za Sputnjik da ne može da komentariše status pasoša američkog građanina.

 

(sputnik)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.