OEBS: Od suštinskog značaja da se u potpunosti poštuju prava Srba na KiM

0

Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) saopštila je da pažljivo prati odluke i radnje tzv. kosovskih institucija, uključujući uvođenje nove uredbe o valutnim transakcijama, i da je od suštinskog značaja da se prava kosovskih Srba u potpunosti poštuju.

Kako iz Oebsa navode na Tviteru, primećuju da su tzv. kosovske institucije svjesne da će to imati posljedice na stanovništvo i da su izrazile spremnost da obezbijede prelazni period, kako bi se, uz bolju komunikaciju, izbjegle poteškoće za građane pogođene ovom odlukom.

– Od suštinskog je značaja da se prava nevećinskih zajednica, uključujući zajednicu kosovskih Srba, u potpunosti poštuju i da se ostavi vrijeme za neophodne konsultacije sa onima na koje to utiče. Takođe je važno da sva relevantna javna komunikacija bude na oba službena jezika – navodi se u saopštenju OEBS-a.

Kako su dodali iz te misije, prate i akcije tzv. Kosovske policije, uključujući operacije usmjerene ka srpskim institucijama u opštinama Dragaš, Peć, Istok i Klina, kao i u NVO Centar za mir i toleranciju u Prištini, prenosi Kosovo online.

– Iznenadno zatvaranje ustanova koje nude socijalne ili zdravstvene usluge pripadnicima nevećinskih zajednica rizikuje da ima negativan uticaj na pojedince i porodice ograničavanjem njihovog pristupa nekim osnovnim uslugama. Zaštita dobrobiti pogođenih zajednica, uključujući posebno ranjive grupe, treba da bude prioritet prije sprovođenja takvih politika ili odluka – poručili su iz OEBS-a.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.