Mladen Mikijelj

Održana sjednica Odbora za evropske integracije: Poslanici pozdravili planove pregovaračke strukture, iskazali zainteresovanost za dinamiku postizanja rezultata u pravosuđu

0

Petu sjednicu Odbora za evropske integracije, koja je održana danas, obilježilo je konsultativno saslušanje glavnog pregovarača Predraga Zenovića i državnog sekretara Ministarstva evropskih poslova Bojana Božovića, koji su predstavili ključne rezultate u klasteru 1 – Temeljna prava, sa posebnim akcentom na poglavlja 23 i 24.

Prema posljednjem presjeku stanja, od ukupno 83 privremena mjerila u pomenutim poglavljima, Crna Gora je u obavezi da ispuni preostalo 31 mjerilo, čime bi stvorila uslove za zatvaranje poglavlja.

U narednom periodu očekuje se da svi napori državne administracije budu usmjereni u tom pravcu, što bi uz političku volju država članica obezbijedilo rezultate i osiguralo uspjeh u procesu pregovora.

Stoga su gosti informisali članove Odbora o izrađenim dinamičkim planovima, te da očekuju da na međuvladinoj konferenciji krajem godine Crna Gora zatvori nekoliko poglavlja.

Poslanici su pozdravili planove pregovaračke strukture i iskazali zainteresovanost za dinamiku postizanja rezultata u pravosuđu, te uticaju političkih okolnosti na realizaciju mjerila u ovoj oblasti.

Takođe, bilo je i konkretnih komentara u odnosu na razmatranje prijedloga zakona koji nisu usklađeni sa pravnom tekovinom EU, kao i koja mjerila su trenutno u fokusu.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.