Održan sastanak Radnog tima za koordinaciju aktivnosti u okviru Berlinskog procesa

0

Održan je prvi sastanak Radnog tima za koordinaciju aktivnosti u okviru Berlinskog procesa u sastavu koji je utvrđen na sjednici Vlade Crne Gore od 1. marta 2024. godine.

Sastanak su vodili zamjenici koordinatorke za Berlinski proces v.d. generalnog direktora za multilateralne poslove u Ministarstvu vanjskih poslova Radovan Bogojević i državni sekretar u Ministarstvu evropskih poslova Bojan Božović.

Na sastanku su učestvovali predstavnici ministarstava i organa uprave, koji su ujedno i članovi/ice ovog Radnog tima.

Sastanak je bio prilika da se razmotre predložene aktivnosti u toku ove godine u okviru pomenute inicijative, kao i predlože oblasti saradnje za izradu novog Akcionog plana za Zajedničko regionalno tržište za naredni četvorogodišnji period.

Učesnici su potvrdili značaj regionalne saradnje kao jednog od važnih spoljnopolitičkih prioriteta, kao i pojačane napore u okviru Berlinskog procesa, koji je sve više prisutan na regionalnoj i međunarodnoj sceni.

Naznačeno je da je bolja regionalna integracija zagarantovan korak dalje i bliže Jedinstvenom tržištu EU, kao i da aktivnosti koje nudi ova inicijativa omogućavaju izvjesno približavanje regiona ZB sa državama EU.

Na toj liniji, predlagane su one oblasti saradnje koje pružaju benefite regionu ZB, veću umreženost, cirkulaciju i mobilnost bez zastoja, pristup regionalnom tržištu rada, razmjenu iskustava i znanja, a u cilju efikasnijeg funkcionisanja tržišta unutar regiona i postepenog približavanja evropskom tržištu.

Dogovoren je nastavak saradnje i dalja komunikacija na polju intenziviranja saradnje u okviru Berlinskog procesa.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.