Odović: Saradnja sa Mađarskom ključna za razvoj Crne Gore i put ka EU

0

Ministar prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine Janko Odović sastao se sa mađarskim ambasadorom u Crnoj Gori Jožefom Neđešijem, kako bi se razgovaralo o značaju bilateralnih odnosa za obje zemlje.

Odović je naglasio odličan odnos Crne Gore i Mađarske, pri čemu je kao jedan od glavnih prioriteta istaknuo put Crne Gore ka punopravnom članstvu u Evropskoj Uniji.

On je, takođe, ukazao na važnost očuvanja i unapređenja zajedničkih interesa, pogotovo revitalizacije željezničke pruge Beograd-Bar, što je ključno za dalji razvoj Luke Bar, vitalnog resursa Crne Gore.

Ministar je izrazio vjerovanje da će izgradnja autoputa Bar-Boljare dodatno povezati Crnu Goru i Mađarsku.

Razgovarano je i o važnosti inovacija za budući razvoj Crne Gore.

Odović je ambasadora Neđešija upoznao i sa planiranim projektima Vlade Crne Gore, među kojima se izdvajaju izgradnja upravno-administrativnog centra i mogućnost projekta „pametnog grada“, gdje je prepoznata saradnja sa mađarskom kompanijom „4iG“ sa kojom je Vlada Crne Gore potpisala sporazum, a Ministarstvo je održalo sastanak povodom toga.

Na sastanku je dotaknuta i tema Instituta „Dr Simo Milošević“ u Igalu.

Odović je naglasio posvećenost Vlade Crne Gore planu spašavanja Instituta, s obzirom na njegov značaj za sve građane Crne Gore.

Neđeši je potvrdio kontinuiranu podršku Mađarske Crnoj Gori u različitim sektorima, kao što su bankarstvo, telekomunikacije i turizam. Izrazio je i veliko interesovanje mađarskih investitora za dodatna ulaganja u turističke sektore, čime bi se doprinijelo produbljivanju ekonomske saradnje dviju zemalja.

U tom kontekstu, razgovarano je i o valorizaciji Velike plaže u Ulcinju, mogućnostima produženja turističke sezone kroz nove privredne aktivnosti i rekonstrukciji starih hotela u državnom vlasništvu.

Sagovornici su se saglasili da će kontinuirana saradnja i dobra komunikacija učiniti veze Crne Gore i Mađarske još snažnijim, na prosperitet obije zemlje i njihovih građana. Ministar Odović je zaključio sastanak izražavanjem zahvalnosti ambasadoru Neđešiju na podršci Mađarske Crnoj Gori na putu ka EU.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.