Odgovor Huta za napade na civile u Jemenu: Napadnut američki nosač aviona „Ajzenhauer“

0

Napad je sproveden kao odgovor na britanske i američke napade u kojem je poginulo 16 ljudi, saopštio je portparol jemenskog pokreta

Jemenski Huti pokrenuli su raketni napad na američki nosač aviona „Ajzenhauer“ u Crvenom moru kao odgovor na američke i britanske napade na Jemen, rekao je u petak portparol Huta Jahja Sarija.

U šest američkih i britanskih napada poginulo je 16 ljudi i ranjena 41 osoba, uključujući civile, rekao je Sarija. Kako je napomenuo, udari na provinciju Hodejda ciljali su luku Salif, radio centralu u okrugu El Hok, kamp Galifa i dvije kuće, dodao je Sarija, prenosi Rojters.

Ovo predstavlja potez bez presedana otkako su Huti pokrenuli napade u Crvenom moru na sve brodove za koje smatraju da imaju veze sa Izraelom, kao odgovor na vojnu operaciju Tel Aviva u Pojasu Gaze u kojoj je do sada ubijeno više od 36.000 Palestinaca.

„Niko nikada nije imao hrabrosti da direktno napadne izuzetno skup brod ‘Dvajt Ajzenhauer’. Huti su to upravo uradili“, napisao je brazilski analitičar Pepe Eskobar na Iksu.

Vojske SAD i Velike Britanije saopštile su da su u četvrtak pokrenule napade na mete Huta u Jemenu kako bi odvratile militantnu grupu od daljeg ometanja plovidbe komercijalnih brodova u Crvenom moru.

Dok je britansko ministarstvo odbrane tvrdilo da su napadi sprovedeni sa „maksimalnom pažnjom“ kako ne bi oštetili civile ili civilnu infrastrukturu, portparol Huta Mohamed Abdelsalam rekao je da su udari bili „brutalna agresija“ kojom se Jemen kažnjava za podršku Gazi.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.