Očekuje se nešto veliko: Naređena potpuna evakuacija Gaze!

0

Izraelske odbrambene snage (IDF) naložile su svim preostalim stanovnicima grada Gaze da pobjegnu na jug prema Deir el Balahu.

Do poziva na potpunu evakuaciju dolazi u trenutku kada Izraelske odbrambene snage (IDF) pojačavaju vojne operacije u palestinskoj enklavi, uključujući napad na kompleks agencije UN za izbeglice za koji tvrde da ga koriste Hamas i borci palestinskog Islamskog džihada.

IDF su izdale nekoliko upozorenja o evakuaciji u gradu Gaza u proteklih nekoliko dana, pošto su izraelske trupe izvele operacije u njegovim zapadnim, južnim i istočnim djelovima, navodi „Tajms of Izrael“.

U sjevernom dijelu se i dalje nalazi oko 200.000 Palestinaca, navodi list, citirajući procene ID.

Izraelski avioni su bacili letke u kojima pozivaju „sve u gradu Gazi“ da ga napuste, pošto će postati „opasna zona borbenih dejstava“. Na letcima su navedena dva „bezbjedna puta“ za evakuaciju i uputstvo da se krene na jug.

Kancelarija UN za koordinaciju humanitarnog rada (UNOCHA) upozorila je da će najnovija izraelska naređenja pogoršati ionako tešku situaciju u Gazi, gdje je velika većina stanovništva raseljena od početka rata u oktobru.

Direktiva će „samo podstaći masovnu patnju palestinskih porodica, od kojih su mnoge iznova i iznova raseljavane“, navodi agencija. Upozorava se da ponovljeno raseljavanje Palestinaca otežava rad humanitarnih grupa, jer su one prinuđene da „iznova i iznova ponovo pokreću svoje humanitarne operacije“.

„Humanitarni radnici reaguju ali ono šta mogu da učine je daleko manje od onoga šta je potrebno“, poručio je Muhanad Hadi iz UN humanitarnog koridora za okupiranu palestinsku teritoriju na mreži „X“ nakon posjete Gazi.

IDF su saopštile da nastavlja „ciljanu operativnu aktivnost zasnovanu na obavještajnim podacima“ u Rafi i drugde. Izraelska vojska je u više navrata poručivala da će ispuniti svoju misiju neutralisanja Hamas i srodnih grupa u Gazi i osloboditi preostale izraelske taoce.

Izraelski ministar odbrane Joav Galant rekao je tokom obraćanja Knesetu da su akcije ID „dovele do eliminacije preko 14.000 terorista i kolapsa vojnih okvira Hamasa“.

(RT)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.