O’Brajen poručio Vjosi Osmani: Strane treba da ispune obaveze iz dijaloga, to uključuje i formiranje ZSO

0

Pomoćnik državnog sekretara SAD za evropska i evroazijska pitanja Džejms O’Brajen poručio je u razgovoru sa predsednicom privremenih prištinskih institucija Vjosom Osmani da Priština mora da uspostavi Zajednicu srpskih opština, kao obavezu iz dijaloga pod pokroviteljstvom EU.

O’Brajen je na društvenoj mreži „X“ objavio da je sa Osmani razgovarao i o značaju implementacije monetarnih propisa, koji bi, po njegovim riječima, bili od koristi svim građanima na Kosovu i Metohiji, uključujući srpsku zajednicu.

„Razgovarali smo o važnosti implementacije monetarnih propisa kako bi bili od koristi svim građanima Kosova, uključujući srpsku manjinsku zajednicu, i da strane ispune sve obaveze iz dijaloga pod pokroviteljstvom EU, za Kosovo ovo uključuje ZSO“, naveo je O’Brajen.

Juče se navršilo 4.000 dana od potpisivanja Briselskog sporazuma prema kojem se Priština obavezala da formira Zajednicu srpskih opština, ali privremene prištinske institucije odbijaju da ispune tu obavezu.

Priština je uredbom koja je stupila na snagu 1. februara ove godine zabranila dinar na KiM, što je dovelo u pitanje egzistenciju i opstanak Srba u pokrajini.

(Tanjug)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.