Obilježeno 100 godina ujedinjenja: Preci su dali život za slobodu zlatnu svojih potomaka

Obilježeno 100 godina ujedinjenja: Preci su dali život za slobodu zlatnu svojih potomaka

Centralna proslava 100 godina od oslobođenja Boke kotorske i ujedinjenja, pod nazivom Pokoljenja djela sude, održana je počela je večeras u Mediteranskom sportskom centru u Budvi.

Prvi predsjednik Crne Gore od uvođenja višepartijskog sistema i nekadašnji savezni premijer Momir Bulatović istakao je da vijek državnog ujedinjenja Boke kotorske i Crne Gore sa Srbijom u Kraljevinu Srba, Hrvata i Slovenaca predstavlja veliki datum naše prošlosti.

–Prije četiri godine, kada smo obilježavali početak Velikog rata, prisjetili smo se da je tada moćno Austro-ugarsko carstvo vojno napalo malu i iscrpljenu Srbiju. Cilj nije bio da je pobijedi i osvoji. Poklič je bio „Srbija mora umrijeti“! Isto se odnosilo i na Crnu Goru, mada nije bilo rečeno. U istoriji modernog ratovanja teško je naći sličan primjer objave rata. Srbi nisu bili dobri kao robovi, već samo kao mrtvi, podsjetio je Bulatović.

Momir Bulatović

Na naš ponos, istakao je on, kralj Nikola – car junaka se nije uplašio, već je stao uz bratsku Srbiju i Rusiju i objavio rat i Austro-ugarskoj i Njemačkoj.

–Nažalost, opšte ratne prilike su dovele do crnogorskog vojničkog poraza i odluke kralja Nikole da raspusti vojsku i napusti Crnu Goru. Te, 1916. godine, Crna Gora je kao država prestala da postoji. Austro-ugarska okupacija, potpomognuta španskom groznicom i velikom glađu i sirotinjom, pokazala je jasnu namjeru da carstvu treba prostor, ali bez lokalnog stanovništva. Dolazak srpske vojske u Crnu Goru, a posebnu u Boku Kotorsku, nije dakle mogao biti čin uništenja Crne Gore, nego njene ponovne uspostave. Istina na novim osnovama. Kada bi malo razmislili i današnji crnogorski vlastodršci bi postali svjesni – da nije bilo 1. decembra 1918. godine, ne bi bilo ni majskog referenduma iz 2006. godine i tzv. obnove državne samostalnosti Crne Gore, kazao je Bulatović.

On je ukazao na ogromne žrtve koje je odnio Prvi svjetski rat.

–Često zamišljam Srbiju u kojoj su onih 1300 kaplara ostali živi, izrodili djecu i radovali se unucima. I Crnu Goru iz koje Austro-ugari nisu internirali u Mađarsku cvijet naših muških glava, kojima se nikada nije saznalo ni broja ni strva. Kamo te lijepe sreće. Sve te žrtve zaslužuju poštovanje i zahvalnost. Šta god mi trenutno mislili, one su ugrađene u naš životni kod. One nam donose iskonski strah od ljudske gluposti i odvratne sebičnosti. One treba da upozore kuda ove dvije strašne ljudske mane mogu dovesti. Svakoga, a posebno nas u Crnoj Gori. Zato, upamet se braćo, naglasio je Bulatović.

On je osudio zabranu ulaska u Crnoj Gori istaknutim srpskim intelektualcima.

–Na našu sveukupnu sramotu, desilo se i to “čudo neviđeno” – akademiku Matiji Bećkoviću i trojici srpskih intelektualaca, profesora univerziteta zabranjem je ulazak u Crnu Goru. To se ne može otćutati. To se ne smije prećutati. Protiv takve samovolje, čistog bezakonja i strašne neznavenosti svaki odgovoran čovjek mora da digne glas. Zato vas molim da ovu moju riječ shvatite kao krik protiv bezumlja koje je zaharalo u našem državnom vrhu, kazao je Bulatović.

Arhijerejski bokokotorski namjesnik, protojerej kotorski Momčilo Krivokapič kazao je na otvaranju skupa da je prije stotinu godina “svaki Crnogorac znao da je Srbin”, a da danas “postoje oni koji mrze sve srpsko”.

“Presto godi, a svaki Bokelj od Debelog brijega do Spiča znao je da nije Crnogoarac, a svaki Crnogorac je znao da je Srbin”, rekao je protojerej otvarajući skup.

Na otvaranju je intonirana i pjesma “Onamo ‘namo”.

Boka se, kako je rekao Krivokapić, ujedinila sa Srbijom direktno, a ne preko Podgoričke skupštine.

“Gore glavu srpski narode, prošli su svi okupatori, pa će i ovi. Ničija nije gorjela do zore”, poručio je.

On je osudio zabranu ulaska srpskim intelektualcima u Crnu Goru, među kojima je i akademik Matija Bećković.

“U Montenegru je svašta moguće, gotovo sve što nije moglo u Crnoj Gori Petrovića”, zaključio je Krivokapić, koji je prekidan aplauzima više od dvije i po hiljade ljudi.

Budući gradonačelnik Budve, lider budvanskog Demokraskog fronta (DF) Marko Bato Carević, kazao je da je srećan sto večeras obilježavaju “najveći datum u istoriji” – oslobođenje Boke i ujedinjenje.

“Crna Gora je u Velikom ratu izgubila 40 hiljada ljudi, ogroman gubitak, skoro deset odsto stanovništva. Boka kotorska je dala 1.900 dobrovoljaca koji su se borili”, rekao je Carević.

Pozvao je sve koji vrijeđaju Srbe proglašavajući ih za okupatore da prestanu jer se time jos više unose podjele u već podijeljenoj Crnoj Gori.

“Srbin ima srce, ima karakter i to mu niko ne može uzeti” poručio je Carević i dodao da je “vječan srpski narod u Boki i Vaseljeni”.

Putem video bina prisutnima se obraćaju intelektualci kojima nije dozvoljen ulazak u Crnu Goru.

Jedan od njih, Čedomir Antić, kazao je da srpski narod ima sva prava u Crnoj Gori da se pobuni i traži svoja prava, uvjeren da će “doći sloboda”.

Aleksandar Raković je kazao da režim predsjednika Mila Đukanovića i premijera Duška Markovića neće biti vječan.

“Ujedinićemo srpske zemlje i osloboditi srpsko more”, poručio je on.

Miodrag Linta, predsjednik odbora srpske skupštine za dijasporu obratio se na skupu u Budvi, čestitajući dan oslobođenja i ujedinjenja.

On je poručio da je Budva večeras “centar srpstva”.

“Nemojte nikada zaboraviti jednu činjenicu – da su ideje ujedinjenja i oslobođenja vječne. Budite istrajni na svom putu, izdržite, prebrodite iskušenja. Zadatak elite je da vas u tome podrži”, rekao je Linta.

Related posts

1 Comment

  1. NOVA i DNP do pobjede!

    Medojevic vas je opet prevario kao i za Ustav. Cak je i Krapovic dosao, i pokazao kakve su demokrate, a medojevic koji je svojim neistinama, senzacijama i vjecitim teorijama zavjere posvadjao DF (pravi DF su DNP, NOVA, DSS i Radnicka Partija) i Demokrate, se nije udostojio da dodje. Ocekivano.

    Reply

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *