Mladen Mikijelj

O čemu će razovarati Putin i Si na sastanku 16. maja u Pekingu

0

Pomoćnik predsednika Rusije otkrio je detalje predstojeće posete Pekingu. U pitanju je, podsjetimo, prva posjeta ruskog lidera inostranstvu od poslednje inauguracije Vladimira Putina

Predsjednik Rusije Vladimir Putin i kineski lider Si Đinping u Pekingu će razgovarati o Ukrajini, Bliskom istoku, situaciji u Aziji, i kineskoj inicijativi „Jedan pojas, jedan put“, otkrio je danas pomoćnik ruskog predsednika Jurij Ušakov u razgovoru sa medijima.

Kineska delegacija pripremila je veliki broj dokumenata koji bi trebalo da budu potpisani tokom posjete, a veliki broj njih, kako je otkrio, biće komercijalnog karaktera. Kada je riječ o međuvladinim dokumentima, očekuje se da će biti potpisano 11 novih. Najavljeno je i potpisivanje međuregionalnih sporazuma.

Si Đinping i Vladimir Putin će potpisati i zajedničku izjavu o produbljenju sveobuhvatnog partnerstva i strateške saradnje povodom 75 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Moskve i Pekinga.

„Saradnja naših zemalja je jedan od ključnih, stabilizućih faktora kada je reč o međunarodnim poslovima u cjelini. Moskva i Peking zauzimaju bliske stavove, koji se u potpunosti podudaraju o većini spoljnopolitičkih problema“, poručio je Ušakov.

Kako je rekao, Rusija ceni uravnotežen stav Kine o ukrajinskoj krizi i „mirovnoj“ konferenciji u Švajcarskoj, u vezi sa kojom se Peking drži stava da kriza ne može biti riješena bez uzimanja u obzir i stava Rusije.

Takođe, danas je najavljeno da će i dosadašnji ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu i kandidat za novog ministra ovog resora u novoj vladi Andrej Belousov biti u pratnji predsednika Rusije Vladimira Putina tokom njegovih neformalnih razgovora sa predsednikom Sijem 16. maja.

Na ovim će biti i šef ruske diplomatije Sergej Lavrov, a rusku delaciju će još činiti i Denis Manturov, Tatjana Golikova, Aleksandar Novak, Vitalij Saveljov, Jurij Trutnjev, Dmitrij Černišenko, Maksim Oreškin, i ambasador Rusije u Kini Igor Morgulov. U ruskoj postavi će biti i šefica Narodne banke Rusije Elvira Nabiulina, kao i niz drugih zvaničnika, ali i predstavnika ruskog biznis sektora, poput Olega Deripaske, Igora Sečina, Igora Šuvalova, Leonida Miheljsona i tako dalje

(RIA Novosti)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.