Mladen Mikijelj

Novinari italijanske državne televizije stupili u štrajk zbog smanjenja budžeta, cenzure i medijske represije

0

Novinari italijanske državne radio televizije RAI su danas stupili u jednodnevni štrajk u znak protesta zbog smanjenja budžeta, cenzure i medijske represije pod vladom premijerke Đorđije Meloni.

Novinari televizije i radija RAI protestuju i zbog zamrzavanje zapošljavanja, otpuštanja i reorganizacije osoblja. Kažu da ti potezi imaju krajnji cilj da „RAI postane megafon vlade“.

Kompanija RAI koja kontrolište sva tri javna TV kanala u Italiji, saopštila je u reagovanju na štrajk da ne dovodi u pitanje nijedno pravo ili posao sadašnjeg osoblja i da je „posvećen zaštiti vrijednosti pluralizma i slobode izražavanja“, prenosi Beta.

Štrajk dolazi samo nakoliko dana nakon što je međunarodna nevladina organizacija Reporteri bez granica (RSF) spustila Italiju za pet mjesta niže u svom godišnjem indeksu slobode štampe. Sada na 46. mjestu od 180 zemalja, Italija je prešla u „problematičnu“ kategoriju zemalja zajedno sa Poljskom i Mađarskom.

RSF je naveo i izvještaje o predloženoj akviziciji druge italijanske novinske agencije, AGI, od strane poslanika stranke Liga, koalicionog partnera u Melonijevoj desničarskoj vladi, koji već kontroliše tri konzervativna dnevna lista.

RAI je nedavno bio upleten u kontroverzu zbog ​​navodne cenzure kada je iznenada otkazao planirani monolog antifašističkog pisca koji je trebalo da bude emitovan 25. aprila, kada Italija obilježava Dan oslobođenja od fašizma.

Monolog je bio veoma kritičan prema Melonijevoj, čija stranka ima korijene iz italijanskog neofašističkog pokreta.

RAI je tada saopštio da je otkazao emitovanje monologa iz finansijskih razloga.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.