Novi skandal u hrvatskom Saboru: Poslanik uzvikivao ustaški pozdrav „Za dom spremni“

0

Poslanik hrvatskog „Mosta“, gradonačelnik Sinja i veteran Četvrte gardijske brigade Hrvatske vojske, Miro Bulj, prošao je nekažnjeno zbog jučerašnjeg uzvikivanja ustaškog pozdrava „Za dom spremni“ u Saboru.

Pet minuta predviđenih za raspravu, Bulj je iskoristio za čestitku građanima povodom Dana nezavisnosti, koji Hrvatska slavi 25. juna.

Nakon čestitke, komentarisao je prekršajno kažnjavanje jednog člana Domovinskog pokreta, koji je na balkon okačio crnu zastavu HOS-a s ustaškim pozdravom. Zgrožen kažnjavanjem, Bulj je svoj govor završio uzviknuvši ustaški pozdrav, pod kojim je izvršen genocid nad Srbima, Jevrejima i Romima u NDH i pod kojim su stradale desetine hiljada hrvatskih antifašista.

Nakon Buljeve provokacije, u sali Sabora je razvijena zastava HOS-a. Razvio ju je saborski zastupnik Hrvatskih suverenista Marijan Pavliček iz Vukovara.

Predsjednik najvišeg zakonodavnog tijela Gordan Jandroković je mlako reagovao, umjesto da provokatora izbaci iz sale.

„Kolega Bulj, ponovo se poigravate. Ali, vezali ste se uz HOS, pa može proći. Molim vas da izbjegavamo takve dvosmislene pozicije i dvosmisleni govor. Poigravali ste se, završetak vašeg izlaganja zaista je bio dvosmislen. Ali, okej, slobodni su govori, pa svako može reći šta želi“, rekao je Jandroković.

Veće za suočavanje s posledicama vladavine nedemokratskih režima 2018. godine zaključilo je da ustaški pozdrav „suprotan Ustavu i u doba Domovinskog rata“, ali je tada tolerisan „pa se danas s tim pozdravom suočavamo kao s činjenicom“.

To tijelo, osnovano od vlade, preporučilo je da se znamenje HOS-a, koje uključuje grb, prigodno crnu zastavu i ustaški pozdrav, dopusti samo u komemorativne svrhe, prilikom odavanja počasti poginulim pripadnicima HOS-a.

Ovo nije prvi put da Bulj uzvikuje ustaški zločinački pozdrav „Za dom spremni“ u Saboru, s tim što je 19. aprila prošle godine za to bio kažnjen izbacivanjem iz sale.

(RT Balkan)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.