Novi premijer Velike Britanije razgovarao sa Netanjahuom i Abasom: Potrebna hitna obustava vatre u Gazi!

0

Novoizabrani premijer Velike Britanije Kir Starmer razgovarao je telefonom sa premijerom Izraela Benjaminom Netanjahuom i predsjednikom Palestinske uprave Mahmudom Abasom.

Tokom razgovora sa Netanjahuom, Starmer je naglasio postojanje „jasne i hitne potrebe za prekidom vatre u Gazi“, kao i povratak talaca i povećanje humanitarne pomoći za stanovnike Gaze, saopšteno je iz kancelarije britanskog premijera.

Starmer je rekao da je važno osigurati dugoročne uslove za postizanje rješenja po modelu „dvije države“, što, kako je rekao, uključuje obezbjeđivanje da Palestinska samouprava imala finansijska sredstva za efikasan rad, prenio je „Tajms of Izrael“.

Dvojica zvaničnika su razgovarala i o „regionalnoj bezbjednosti na Bliskom istoku“.

Starmer je tekuće borbe između Izraela i Hezbolaha duž granice sa Libanom ocijenio kao „veoma zabrinjavajuće“ i istakao da je ključno da sve strane postupaju oprezno.

Iz kancelarije premijera su saopštili da je Starmer rekao da je posvećen „nastavku vitalne saradnje Velike Britanije i Izraela na odvraćanju od zloćudnih prijetnji„.

Naveo je i da se raduje „daljem produbljivanju bliskih odnosa između dvije zemlje“.

Tokom razgovora sa Abasom, Stramer je sagovornika upoznao sa prioritetima svoje vlade, uključujući obezbjeđivanje primirja, povratak talaca, povećanje i ubrzanje humanitarne pomoći i finansijsku podršku palestinskim vlastima.

Govoreći o važnosti reformi i obezbjeđivanju međunarodnog legitimiteta za Palestinu, premijer je rekao da se njegova dugogodišnja politika o priznavanju doprinosa mirovnom procesu nije promijenila, kao i da je to neosporno pravo Palestinaca.

Starmerova Laburistička partija se u svom predizbornom manifestu obavezala da će priznati nezavisnost Palestine, navodeći da je to „neotuđivo pravo palestinskog naroda“.

Posvećeni smo priznavanju palestinske države kao doprinosa obnovljenom mirovnom procesu, koji bi trebalo da dovede do rješenja dvije države, sa bezbjednim Izraelom uz održivu i suverenu palestinsku državu“, navodi se u manifestu.

(RT Balkan)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.