Mladen Mikijelj

„Nova era“ vojne saradnje SAD i Japana: Cilj je suprotstaviti se Kini

0

Predsjednik SAD Džozef Bajden i japanski premijer Fumio Kišida u Vašingtonu su najavili „novu eru“ vojne saradnje, kao i razvoj novog raketnog odbrambenog sistema, kako bi se suprotstavili Kini, prenosi „Gardijan“.

„Ovo je najznačajnija nadogradnja našeg saveza otkad je formiran“, rekao je Bajden na konferenciji za novinare u Bijeloj kući, nakon dvosatnog razgovora sa Kišidom.

Bajden je rekao da će vojske dvije zemlje sarađivati sa zajedničkom komandnom strukturom i da će zajedno sa Australijom razviti novu mrežu protivvazdušne odbrane, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Ovaj potez, piše „Gardijan“, ima cilj da američke i japanske oružane snage učini sposobnijim da odgovore u slučaju kineske intervencije na Tajvan. Bajden je, naime, kazao da je saradnja „defanzivna“ i da „nije usmereno ni na jednu naciju ili prijetnju regionu“.

Dvojica lidera su takođe najavila da će japanski astronauti učestvovati u NASA misijama na Mjesecu.

Japan, koji se često opisuje kao najvažniji azijski saveznik SAD i njegov najveći izvor direktnih stranih investicija, pojačava svoju ulogu na globalnom nivou, poslije niza izmena zakona o bezbjednosti u protekloj deceniji, koji su transformisali pacifistički ustav zemlje.

SAD i Japan su sklopili oko 70 sporazuma o odbrambenoj saradnji, uključujući korake za nadogradnju strukture američke vojne komande u Japanu kako bi bila spremnija da u krizi sarađuje s japanskim snagama.

Kišida se danas obrća američkom Kongresu, a zatim se sastataje sa Bajdenom i predsjednikom Filipina Ferdinandom Markosom mlađim.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.