Njemci odustali od investicije u litijumski sektor Čilea

0

Njemačka kompanija BASF odlučila je da odustane od planirane investicije u litijumski sektor Čilea, javlja Bloomberg.

Kao razlog takvoj odluci navedeno je globalno usporavanje prelaska na električna vozila što je dovelo do smanjenja potražnje za metalima od kojih se prave baterije. Posljedično, sve je to dovelo do pojeftinjenja litijuma.

BASF je preliminarno vodio razgovore sa Wealth Minerals, kanadskom kompanijom koja istražuje zalihe litijuma u Čileu, o potencijalnom finansiranju i trgovini još neizvađenim količinama te rude.

Njemački gigant je takođe razmatrao da u Čileu izgradi postrojenje za procesuiranje litijuma u katode za baterije koje se koriste u električnim vozilima. To je bio dio BASF-ove strategije da izvore svojih prihoda proširi izvan svoje tradicionalne sfere kemijskih i plastičnih proizvoda.

BASF-ova odluka je udarac za Wealth Minerals, koji nastoji otvoriti nove rudnike litijuma u Čileu.

Kako navodi Bloomberg, jedan od Wealthovih projekata je strateške prirode, jer mu je kao većinski partner potrebna kompanija u državnom vlasništvu.

Prošle sedmice BASF i kompanija Eramet otkazale su zajedničko investiranje u 2,6 milijardi evra vrijedan kompleks za preradu nikla i kobalta u Indoneziji – zbog slabije prodaje električnih vozila u toj mnogoljudnoj južnoazijskoj zemlji.

BASF trenutno nastoji ojačati svoj lanac snabdijevanja sirovim materijalima u Evropi – novom tvornicom za recikliranje baterija u Njemačkoj. Očekuje se da taj kompleks počne sa radom tokom ove godine, prenosi Beta.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.