Mladen Mikijelj

Njemački poslanici podržavaju ideju da NATO uvede zonu zabrane letova iznad zapadne Ukrajine

0

Njemački poslanici podržavaju ideju da NATO uvede zonu zabrane letova iznad zapadne Ukrajine usred sukoba sa Rusijom. Kako piše Frankfurter algemajne cajtung (FAZ), o ovome postoji konsenzus vladajućih i opozicionih stranaka.

Iznoseći predlog, Niko Lange, šef kabineta ministra odbrane, sugerisao je da bi ruske rakete i bespilotne letjelice, koje ciljaju ukrajinsku energetsku infrastrukturu i vojna postrojenja, mogle da budu oborene sa teritorije susjedne Poljske i Rumunije.

Po Langeu, to bi dovelo do stvaranja bezbjedne zone, širine 70 kilometara, na granici između EU i Ukrajine, a istovremeno, omogućilo Kijevu da ponovo rasporedi sopstvene PVO sisteme, kojih nema dovoljno.

Odbrana vazdušnog prostora iznad Ukrajine iz Poljske i Rumunije ne bi trebalo da bude isključena na duži rok – rekao je za FAZ Anton Hofrajter, član parlamenta Zelenih koji su dio berlinske koalicije. – Takav potez, međutim, u ovom trenutku nije za debatu, jer je trenutni prioritet Zapada snabdijevanje Ukrajine značajno većom količinom oružja i municije.

Liberal Markus Faber, čija je stranka takođe članica vladajuće koalicije, složio se da „bi vazdušni prostor iznad ukrajinskih pograničnih regiona mogao da bude zaštićen PVO odbranom na teritoriji NATO“. Po njemu, to bi bilo moguće samo ako Zapad može da obezbijedi dovoljno municije za ove odbrambene sisteme.

Poslanik opozicione Hrišćansko-demokratske unije(CDU), Roderih Kizeveter, ocjenjuje da bi zapadne pristalice Kijeva mogle da obore ruske bespilotne letjelice iznad Ukrajine. „Ovo bi rasteretilo kijevsku protivvazdušnu odbranu i omogućilo joj da zaštiti front“, objasnio je on.

Kizeveter je podsjetio da su SAD, Velika Britanija i Francuska pomogle Izraelu u suprotstavljanju iranskom bombardovanju velikih razmjera u aprilu, što je, po njemu, pokazalo da zemlje mogu pružiti takvu pomoć svojim saveznicima, a da ne postanu „strana u sukobu“.

Berlin bi ušao u rat

– Upotreba protivvazdušne odbrane NATO protiv ruskih ciljeva bila bi „igranje vatrom“, smatra Rolf Micenih, socijaldemokratski poslanik u Bundestagu, čijoj stranci koja je u vladajućoj koaliciji u Berlinu, pripada i njemački kancelar Olaf Šolc. – Kad bi Bundesver branio ukrajinski vazdušni prostor, Njemačka bi postala zaraćena strana, a i to bi zahtjevalo prethodni mandat Bundestaga.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.