Mladen Mikijelj

Njemački istoričar pisao Šolcu: Srbi nisu genocidan narod, Rezolucija ima potencijal da izazove eskalaciju u regionu!

0

Uzimajući u obzir nespornu činjenicu da Srbi nisu genocidan narod, smatram da, s obzirom na potencijal eskalacije koju bi moglo da izazove usvajanje rezolucije, postoje jaki razlozi da se ne usvoji takav dokument, istakao je istoričar, analitičar i potpukovnik rezervnog sastava njemačke vojske Mark Štefan Peters u otvorenom pismu njemačkom kancelaru Olafu Šolcu, prenose „Novosti“.

Peters je povodom inicijative Njemačke i Ruande da se ratni zločin nad muslimanima u Srebrenici 1995. godine proglasi genocidom, njemačkom kancelaru poručio da događaj u Srebrenici jeste u svojoj suštini bio zločin i da ga osuđuje kao i svaki drugi zločin, te da se Međunarodni sud pravde u Hagu već 2007. odredio prema tom događaju i „nesumnjivo dao snažan signal žrtvama“.

„Želim da ukažem i na potencijal za eskalaciju u vezi sa mogućim usvajanjem rezolucije UN u njenom sadašnjem obliku, na šta ukazuju i najave Milorada Dodika, predsjednika Republike Srpske, koji je nagovijestio mogućnost proglašavanja njene nezavisnosti, a time i raspad BiH“, navodi Peters.

Peters je ukazao i na upozorenje aktuelnog ministra srpske diplomatije Marka Đurića, koji je prije tri nedelje u Njujorku zatražio da „podnosioci i sponzori rezolucije o Srebrenici povuku taj predlog, kako ne bi produbio probleme u inače osjetljivom regionu“.

„Zbog svega navedenog, a i zbog već naglašene činjenice da Srbi nisu genocidan narod, želim da preporučim njemačkoj vladi i nemačkim biračima da u Generalnoj skupštini UN postoje jaki razlozi protiv usvajanja predložene rezolucije u njenoj sadašnjoj verziji“, naglašava Peters.

Tokom boravka ovih dana u Novom Sadu, on je bio gost i „Arhiva Vojvodine“. Podstaknut, kako kaže, dužim razgovorom o raznim istorijskim temama, uključujući i ratove devedesetih, sa direktorom Nebojšom Kuzmanovićem odlučio je da kancelaru uputi otvoreno pismo.

„Znate, vi Srbi ste mnogo emotivan narod, a mi Njemci smo pragmatični i racionalni. Racionalno sam razmišljao. Smatrao sam svojom časnom dužnošću da kao pripadnik njemačkog naroda iznesem ovaj svoj stav“, rekao je Peters.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.