Njemački hotelijeri i ugostitelji teško nalaze radnike za predstojeći EURO

0

Njemački ugostitelji i hotelijeri očekuju rekordnu posjetu tokom Evropskog prvenstva u fudbalu, ali istovremeno strahuju zbog pomanjkanja osoblja, javljaju njemački mediji.

„Na tržištu je gotovo nemoguće pronaći osoblje. Moraćemo se snaći i na određeno vrijeme preko privatnih agencija za posredovanje privući osoblje iz drugih branši“, kaže za javni servis ARD Sami Nofal, menadžer hotela Heiner’s Parkhotel u zapadnonjemačkom Gelzerkirhenu gdje će, između ostalog, biti odigrane utakmice selekcija Srbije i Engleske.

U sklopu hotela se nalazi i velika terasa na kojoj će biti organizirana i javna praćenja utakmica EP-a, koji se od 14. juna do 14. jula održava u Njemačkoj.

„Osoblje ‘posuđeno’ tokom Eura nas košta osjetno više, ali nemamo izlaza“, kaže Nofal, prenosi Hina.

Izbjeglicama veća socijalna pomoć od ugostiteljske plate

Ugostitelji širom Njemačke uoči EP-a s poteškoćama pronalaze novo osoblje koje je djelimično napustilo branšu tokom pandemije.

Sindikati zaposlenih u hotelskoj i ugostiteljskoj branši NGG smatra da su radnici ugostiteljstvu i hotelijerstvu okrenuli leđa i velikim dijelom se nisu vratili nakon pandemije zbog tradicionalno niskih satnica.

„To je, kako je pokazalo ispitivanje među našim članovima, glavni razlog zašto osoblje okreće leđa ugostiteljstvu“, saopštiio je NGG.

Ugostitelji svojim zaposlenima u pravilu plaćaju oko 13 evra po satu za konobare.

Udruženja ugostitelja razlog u kadrovskim problemima prvenstveno vide u „akademizaciji“ društva i demografskim promjenama.

Kritičari socijalne politike aktuelne vlade ukazuju i na to da je milione izbjeglica koje su od 2015. stigle u Njemačku teško pridobiti za ove poslove, jer su u pravilu socijalne povlastice više od zarade u ugostiteljstvu. Osim toga izbjeglice i azilanti u pravilu ne vladaju njemačkim jezikom u dovoljnoj mjeri da bi radili direktno s mušterijama.

 

(Al Jazeera)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.