Njemačka se naoružava: Kupuju 20 dodatnih borbenih aviona

0

Njemačka će kupiti 20 dodatnih borbenih aviona Eurofighter od Airbusa, rekao je kancelar Olaf Šolc, dok ta članica NATO-a troši više na vojsku nakon ruske invazije na Ukrajinu u punom obimu.

Šolc je juče govoreći na otvaranju aeromitinga ILA nedaleko od Berlina, kazao da je snažno posvećen održavanju i proširenju kapaciteta za proizvodnju oružja, prenosi Fena, pozivajući se na Rojters.

“Zbog toga ćemo naručiti još 20 aviona Eurofighter, pored 38 aviona koji su trenutno u pripremi”, poručio je Šolc, dodajući da će narudžba pružiti sigurnost Airbasu i njegovim dobavljačima.

Sve veća ulaganja

Njemačka avijacija želi da zamijeni svoje stare Tornado avione Eurofighterom, poznatim kao Typhoon u Velikoj Britaniji.

Trenutno ima 138 aviona Eurofighter, navodi se na njegovoj veb stranici.

Njemački proizvođač oružja Rheinmetall objavio je prošle godine kako namjerava udvostručiti prihod do 2026. godine, računajući na veća izdvajanja evropskih vlada za odbranu i na modernizaciju zastarjelih arsenala.

Njemačka i druge evropske zemlje značajno su povećale potrošnju i na vojsku u reakciji na rusku invaziju na Ukrajinu, koja je iz temelja izmijenila dugogodišnje pretpostavke mnogih zemalja o odbrambenim aranžmanima u Evropi, podsjeća njemačka agencija dpa.

Države istovremeno šalju oružje u Ukrajinu, uključujući i ono koje proizvodi Rheinmetall.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.