Ning: Kina ne podstiče rat u Ukrajini

0

Kina tvrdi kako vjeruje da treba podržati “sve mjere” koje služe uspostavljanju mira u Ukrajini, odbacivši optužbe ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog da s Rusijom pokušava potkopati mirovni samit planiran za ovaj mjesec u Švajcarskoj.

Kina nikada nije “raspirivala vatru”, rekla je portparolka Ministarstva vanjskih poslova Mao Ning nakon što su je upitali o mirovnom samitu koji je zakazan za 15. i 16. juni.

Mao je rekla da je kineski stav o mirovnoj konferenciji “otvoren i transparentan”.

Više od 80 delegacija potvrdilo je da će prisustvovati samitu u Burgenstoku, za koji se Švajcarska nada da će postaviti temelje za mirovni proces.

Govoreći u Singapuru u nedjelju, Zelenski je rekao da Kina i Rusija vrše pritisak na druge zemlje i njihove čelnike da ne prisustvuju predstojećim pregovorima. Nije rekao koji su to čelnici.

“Koristeći kineski utjecaj u regiji i kineske diplomate, Rusija čini sve kako bi omela mirovni samit”, rekao je na konferenciji za novinare na dobro praćenom bezbjednosnom forumu u Shangri-La Dialogueu.

Kina ostaje neutralna u ratu, iako je produbila veze s Moskvom nakon invazije. Ruski predsjednik Vladimir Putin posjetio je Peking prošlog mjeseca gdje je uživao u svečanom dočeku i pijuckao čaj s kineskim predsjednikom Si Đinpingom.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.