Mladen Mikijelj

Ni nakon pola godine: Obdukcionih nalaza o zvjerski ubijenim Srbima u Banjskoj i dalje nema

0

Dok porodice stradalih u incidentu u Banjskoj – Stefana Nedeljkovića (31) iz Zvečana, Igora Milenkovića (50) i Bojana Mijailovića (30) iz Leposavića već više od šest mjeseci čekaju obdukcioni nalaz, istovremeno, produžen je pritvor za još dva mjeseca osumnjičenima za sukobe u Banjskoj, Vladimiru Toliću, Blagoju Spasojeviću i Dušanu Maksimoviću, koji su u pritvoru od 26. septembra.

Iako Zakon o sudskoj medicini tzv. Kosova predviđa da sudskomedicinski izvještaj o nalazima obdukcije treba da bude završen u roku od 15 dana, a da se u slučaju dodatnih analiza može produžiti do 30 ili najkasnije 60 dana, svi rokovi su probijeni i nema naznaka da će se uskoro okončati agonija porodica i da će saznati kako su ubijeni njihovi najmiliji. Obdukcija je završena još 30. septembra kada su predata tijela porodicama, a kako je tada potvrdio direktor Instituta za sudsku medicinu Ditor Haliti, izvještaji nisu gotovi.

Advokat Miloš Delević, za „Novosti“, potvrđuje da obdukcioni nalaz i dalje nije dostavljen, a da će prištinska strana morati to da učini prilikom podizanja optužnice, s obzirom na to da ostale rokove nije ispoštovala.

– Toliću, Spasojeviću i Maksimoviću produžena je sudska mjera pritvora na još dva mjeseca. Istraga je u toku, rade se razna vještačenja, a kada ona budu završena, Specijalno tužilaštvo će podići optužnicu. Upitao sam specijalnog tužioca za obdukcioni nalaz, ali on još nije spreman i ne zna se kada će biti – rekao je Delević.

Delević, Tolićev pravni zastupnik, navodi da je u petak zatražio i ljekarski izvještaj o Tolićevom liječenju:

– Njegovo zdravstveno stanje je upitno, ima šipke u nozi koje još nisu skinute. Ja ću od sudije tražiti medicinsku dokumentaciju, kako bi porodica kod ljekara vidjela da li se on liječi pravilno, da li je vrijeme da se te šipke skidaju i kako je rana zarasla – naveo je on.

Podsjetimo, Spasojević se tereti za dva krivična djela „napad na ustavni poredak i bezbjednost tzv. Kosova“ i „izvršenje terorističkog akta“. Maksimoviću je stavljeno na teret krivično djelo „pripremanje terorizma“, dok Tolića tzv. kosovsko tužilaštvo tereti za „izvršenje terorističkog djela“. Oni se nalaze u pritvoru visoke sigurnosti kod Podujeva.

Kako su naši zvaničnici ranije isticali, Srbija ima pouzdane informacije i dokaze da je tzv. kosovska policija hladnokrvno, mučki i brutalno ubila trojicu Srba u Banjskoj. Mijailović je, prema njihovim navodima, mučki ubijen nakon što je bio lakše ranjen, pao na zemlju i predao se.

Zbog incidenta u Banjskoj Srbija trpi konstantne pritiske međunarodne zajednice, koji samo od naše strane zahtijevaju odgovornost i kažnjavanje učesnika ovog napada. Tako su na poslednjoj sjednici Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija predstavnici Zapada u govorima pominjali Banjsku, tražili od Srbije da počinioci budu kažnjeni za ubistvo albanskog policajca, dok niko nije pominjao trojicu Srba.

(Novosti online)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.