Netanjahu obrazložio svoju odluku da objavi video snimak u kojem je kritikovao SAD zbog zadržavanja isporuke oružja

0

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu je danas objasnio svoju odluku da objavi video snimak u kojem je kritikovao SAD zbog zadržavanja isporuke oružja, rekavši da je to učinio javno tek pošto su propali pokušaji da se problem riješi u tišini.

Netanjahu je na sjednici vlade naglasio da poštuje podršku predsjednika SAD Džozefa Bajdena tokom rata, ali je ocijenio da je prije četiri mjeseca došlo „do dramatičnog pada“ isporuke oružja.

„Više nedjelja smo apelovali na naše američke prijatelje da ubrzaju isporuke. Činili smo to uvijek iznova. Činili smo to u višim ešelonima i na svim nivoima i želim sa naglasim činili smo to u privatnim okolnostima. Dobijali smo sve vrste objašnjenja, ali nismo dobili jednu glavnu stvar, a osnovna situacija se nije izmijenila“, dodao je Netanjahu.

On je rekao da su određeni proizvodi stigli, ali da veći dio naoružanja nije.

Ministar odbrane Izraela Joav Galant sastaće se danas u Vašingtonu sa najvišim američkim zvaničicima i razgovarati o tome.

Netanjahu je objasnio da je odlučio da se javno izjasni poslije više mjeseci bez promjene situacije, te da su ga godine iskustva naučile da je to ključ za deblokadu pomoći, prenijeli su izraelski mediji.

On je rekao da je očekivao kritike poslije objavljivanja video poruke, kao što se desilo u vezi sa njegovim javnim protivljenjem nuklearnom sporazumu velikih sila sa Iranom 2015. godine.

„Spreman sam da trpim lične napade zarad bezbjednosti Izraela“, rekao je izraelski lider i izrazio nadu da će se to pitanje uskoro riješiti.

Bijela kuća je u četvrtak saopštila da izjave izraelskog premijera o usporavanju snabdijevanja Izraela američkim oružjem – nisu tačne.

„Bilo je zbunjujuće, u najmanju ruku, sigurno razočaravajuće, posebno imajući u vidu da ni jedna druga zemlja ne čini više da pomogne Izraelu da se odbrani od prijetnje Hamasa“, rekao je potparol Bijele kuće Džon Kirbi.

Državni sekretar Entoni Blinken je objasnio da će SAD svakako nastaviti da preispituju isporuke teških bombi Izraelu, koje su suspendovane zbog bojazni da bi mogle biti upotrijebljene u Rafi, ali da se druge isporuke pomoći obavljaju normalno.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.