Netanjahu: Nećemo se povući iz Gaze

0

Izraelski zvaničnik demantovao je informacije o mogućem sporazumu o primirju kako bi se zaustavio rat u Gazi, obećavši da neće završiti borbu dok se “ne postignu svi ciljevi”.

Benjamin Netanjahu je pod sve većim pritiskom porodica zarobljenika i šire javnosti da postigne dogovor.

“Nećemo povući izraelsku vojsku iz Pojasa Gaze i nećemo osloboditi hiljade terorista”, rekao je on.

Visoki politički zvaničnik Hamasa Ismail Hanije rekao je da proučava najnoviji predlog za primirje, ali da je prioritet “potpuno povlačenje” izraelskih snaga iz Gaze i dugoročni prekid vatre.

Netanjahuov bivši šef kabineta osuđen za prevaru

Bivši pomoćnik izraelskog premijera Benjamina Netanjahua, koji je bio državni svjedok na njegovom suđenju, Ari Harou, osuđen je za prevaru i povredu povjerenja u sklopu sporazuma o priznanju krivice koji je s njim potpisan.

On je priznao optužbe protiv njega i biće osuđen na šest mjeseci rada u zajednici i novčanu kaznu od 700.000 NIS ( 190.000 dolara).

Harou je optužen da je uzeo sredstva iz konsultantske kompanije koju je trebalo da proda kada je postao Netanjahuov šef kabineta 2014.

Kao dio sporazuma, Harou je pristao da da informacije o takozvanim slučajevima 1000 i 2000, u kojima je izraelski premijer Benjamin Netanjahu optužen da je primao nezakonite poklone od dobrotvornih milijardera, ali i da je pregovarao sa “Yedioth Ahronoth” izdavačem Arnonom Mozesom.

Izraelska vojska potvrdila smrt još tri vojnika u Gazi, od 7. oktobra – 223

U borbama u sjevernim i južnim djelovima Gaze, stradala su tri izraelska vojnika, čime je broj poginulih porastao na 223. navodi se u saopštenju IDF-a,

Na sjeveru Gaze u utorak je ubijen 30-godišnjak iz 87. bataljona, dok su istog dana u južnoj Gazi ubijeni 28-godišnjak i 43-godišnjak iz 6646. patrolnog bataljona.

Još dva vojnika su teško ranjena u istoj borbi, navodi IDF.

Huti: Nastavićemo napade na američke i britanske ratne brodove u Crvenom moru

Jemenski Huti koji su povezani sa Iranom nastaviće da ciljaju američke i britanske ratne brodove u Crvenom moru u samoodbrani, rekao je vojni portparol grupe.

U saopštenju portparola jemenskih Huta, koje je prenijela jemenska televizija El Masira, dodaje se da je ta islamistička organizacija ispalila projektile na američki ratni brod “USS Gravely”.

U utorak uveče, centralna američka vojna komanda objavila je da je američka vojska oborila jednu protivbrodsku krstareću raketu koja je ispaljena iz Jemena prema Crvenom moru, dodajući da šteta nije prijavljena.

Komandant snaga jemenskih Huta Mohamed el Atifi je, takođe u utorak, izjavio da je ta islamistička organizacija spremna za “dugotrajnu konfrontaciju” sa SAD i Britanijom.

On je na vanrednom sastanku sa komandantima vojnih snaga naveo da nastavak američko-britanske agresije predstavlja očigledno kršenje suvereniteta Jemena, što destabilizuje bezbjednost i stabilnost regiona.

Nove racije IDF-a širom Zapadne obale, sukobi u Nablusu

Nove racije izraelske vojske u gradu Nablusu i u izbjegličkom kampu Askar na okupiranoj Zapadnoj obali, javljaju palestinski mediji.

Izraelske snage u pratnji buldožera ušle su u grad izazvavši sukobe sa palestinskim grupama otpora, izvještava novinska agencija Vafa.

Pretresi i hapšenja i na drugim lokacijama na okupiranoj Zapadnoj obali, uključujući Kalkilyju, Anatu, Jabu, Sinjilu…

Američka vojska: Oborena raketa Huta iznad Crvenog mora

Američki ratni brod oborio je protivbrodsku krstareću raketu iznad Crvenog mora koju su lansirali Huti, saopštila je američka Centralna komanda.

U saopštenju se navodi da je razarač “USS Gravely” oborio raketu, koja je ispaljena kasno sinoć, i da tom prilikom niko nije povrijeđen, niti je pričinjena materijalna šteta.

Huti su počeli da izvode napade na trgovačke brodove u Crvenom moru, u znak podrške Hamasu u ratu protiv Izraela.

Obećali su da će nastaviti sa napadima na brodove za koje kažu da imaju veze s Izraelom, sve dok ta zemlja ne okonča svoj rat protiv Gaze.

Napadi jemenskih Huta u Crvenom moru zbog, kako tvrde, odmazde prema Izraelu, poremetili su globalni brodski transport i dodatno produbili zabrinutost da bi nove razmirice u okviru sukoba između Izraela i Hamasa mogle dodatno da destabilizuju situaciju na Bliskom istoku.

Gaza: U protekla 24 sata ubijeno 114 Palestinaca, od 7. oktobra 26.751

Ministarstvo zdravlja u Gazi saopštilo je da je od 7. oktobra u toj palestinskoj enklavi stradao 26.751 Palestinac.

Najnoviji broj uključuje 114 poginulih.

U protekla 24 sata, ranjeno je 249 osoba, čime je broj ranjenih Palestinaca porastao na 65.636.

Teheran upozorava da će odgovoriti na svaki napad na iransku teritoriju

Iranski izaslanik pri Ujedinjenim nacijama Amir Saeid Iravani upozorio je da će Teheran odlučno odgovoriti na svaki napad na njegovu teritoriju, interese ili iranske državljane van državnih granica, prenijeli su tamošnji mediji.

Iravanijeva poruka dolazi nakon što je predsjednik SAD Džo Bajden poručio da će Vašington odgovoriti na napad dronom militanata iz Sirije i Iraka koje podržava Teheran iranskih odgovorne za ubistvo američkih vojnika u Jordanu, bez detaljnijeg objašnjenja.

Nekoliko pripadnika Iranske revolucionarne garde je ubijeno nakon izraelskih udara u Siriji, pet članova je poginulo 20. januara, a još dvojica 25. decembra.

U izraelskpm napadu prije dva dana pogođeno je ono što je iranska novinska agencija Tasnim opisala kao “iranski vojni savjetodavni centar” u Siriji, ubivši dvoje, ali je iranski izaslanik u Siriji negirao detalje o meti i naveo da žrtve nisu iranske.

Iran je 15. januara napao, kako kaže, izraelski “špijunski štab” u iračkom poluautonomnom regionu Kurdistana.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.