Mladen Mikijelj

Netanijahu naredio vojsci da predstave opcije za ciljeve u Iranu

0

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu naredio je Izraelskim odbrambenim snagama da predstave opcije za ciljeve u Iranu kao odgovor na nedavni iranski napad.

Napadi bi trebalo da pošalju signal Iranu, ali ne i da dovedu do žrtava, a opcije bi mogle uključivati mete u Teheranu ili sajber napad, navodi izvor Vašington posta, prenose RIA novosti.

– Izraelski ratni kabinet je u ponedeljak razgovarao o tome kako da odgovori na iranski vazdušni napad bez presedana… Netanjahu je zatražio od IDF da predstavi opcije za napad. Izrael traži opcije koje će „poslati signal“ bez izazivanja žrtava. Takve opcije uključuju mogući napad na objekat u Teheranu ili sajber napad – navodi Vašington post.

Izrael ujedno, dodaje američki list, razmatra takav odgovor na iranski napad kako ne bi razbijesnio međunarodne saveznike i kako ne bi izgubio priliku da izgradi savez protiv Teherana.

– Naši saveznici ne žele da pretjerano reagujemo. Želimo da radimo sa njima i to posebno nakon uspjeha koji smo imali. Ne želimo da izazovemo žrtve, ali je važno da odgovorimo jer to šalje poruku svima koji žele da nam naude – rekao je izvor upućen u razgovore u ratnom kabinetu.

Si-En-En je ranije javio da je u izraelskom vojnom kabinetu bilo žestokih debata o odgovoru na iranski napad i njegovom vremenu, a razmatraju se opcije za oružani odgovor i diplomatski načini izolacije Irana na svjetskoj sceni. Izraelski premijer je navodno usporavao odluku.

Iranska revolucionarna garda, elitna jedinica iranskih oružanih snaga, podsjetimo, napala je Izrael u noći 14. aprila kao odgovor na raketiranje iranskog konzulata u Siriji od
strane aviona IDF početkom meseca.

 

Napad je izveden sa nekoliko stotina projektila i bespilotnih letjelica.

(Novosti online)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.