Nestorović i Pavić: Napustili smo sastanak, a ne pokret koji još nije ni registrovan

0

Poslanici liste „Mi – Glas iz naroda Branimir Nestorović“ – Branimir Nestorović i Aleksandar Pavić objavili su saopštenje za javnost nakon što je objaljeno da su napustili taj pokret.

Saopštenje prenosimo u cjelosti:

„Saopštenje za javnost, a najpre svima koji su dali svoj glas za listu „Mi – Glas iz naroda prof. dr Branimir Nestorović“
Primorani smo, nažalost, da odgovorimo na saopštenje za javnost od 21.2.2024. sa neadekvatnim potpisom ”Pokret MI – Glas iz naroda”, radi potpunog obavještavanja javnosti, naših glasača i onih koji su svojim požrtvovanim radom doprinijeli našem izbornom uspehu.

Dato saopštenje iznosi nepotpunu sliku dešavanja na poslednjem sastanku osnivača organizacije MI – GLAS IZ NARODA, a brzina njegovog izdavanja nas navodi da sumnjamo u njegove prave motive. Naime, tačno je da su prof. dr Branimir Nestorović i Aleksandar Pavić napustili sastanak osnivača Udruženja građana MI – GLAS IZ NARODA održan u utorak 20.2.2024. Međutim tom napuštanju su prethodila izuzetno neprijatna i neprihvatljiva dešavanja koja su dovela do tog raspleta.

U petak 16.2.2024. posle organizacionog skupa u Pančevu, Dragan Stanojević je pokušao da isprovocira Aleksandra Pavića tako što mu je prijetio fizičkim nasiljem na javnom mjestu i lično ga uvrijedio. Razlog za Stanojevićevu nervozu je bio jednostavan. Firma zadužena za knjigovodstvo naše izborne liste nas je obavijestila da ne želi više da sarađuje sa nama zbog u najmanju ruku upitnih zahtjeva koje joj je postavljao Stanojević, o čemu su obaviješteni dr Nestorović, Siniša Ljepojević i Aleksandar Pavić.
Da su stvari bile čiste, sve bi moglo da se objasni i razjasni. Međutim, Stanojevićeva prijetnja fizičkim nasiljem – koju naravno nije bio kadar da ispuni – je bio samo potvrda da tu nečega ima i da postoji opasnost da integritet našeg pokreta bude doveden u pitanje. Stoga je na pomenutom sastanku osnivača od 20.2.2024. Aleksandar Pavić otvorio sastanak tako što je ostalima iznio detalje neuspjele Stanojevićeve provokacije u Pančevu, uz stav da on više ne može da sarađuje sa nekim kao što je Stanojević ni po jednom osnovu.

Dr Nestorović se složio sa Pavićem i iznio još neke detalje iz razgovora sa našom uskoro bivšom knjigovodstvenom firmom, kao i još neke negativne ocjene Stanojevićevog djelovanja. Zatim je iznio stav da nova stranka pod nazivom POKRET MI – GLAS IZ NARODA treba da ima predsjedničko ustrojstvo, jer se dosadašnji način odlučivanja pokazao nedovoljno djelotvornim, a on lično je ponio nesrazmjeran teret kao nosilac liste i njeno najprepoznatljivije lice i stoga smatra da treba da ima i predsjednička ovlašćenja.

U tom stavu ga je podržao Aleksandar Pavić, zajedno sa Sinišom Ljepojevićem. Međutim, ostala četiri osnivača su glasala protiv stava dr Nestorovića, što je, uz neadekvatnu reakciju ostalih osnivača na neuspjelu provokaciju Stanojevića, dovelo do odluke dr Nestorovića i Pavića da napuste sastanak – ali ne i Pokret, kao što je navedeno u saopštenju onih koji očigledno pokušavaju da ga prisvoje.

Naime, Pokret tek treba da se registruje po zakonu o političkim strankama, tako da on formalno trenutno ne postoji. Osnivači su u sedmicama posle izbora probali da postignu saglasnost o tome kako budući Pokret treba da izgleda i više puta prerađivali predloženi statut. Međutim, očigledno je da smo imali različita viđenja budućeg ustrojstva Pokreta – i to ne samo po pitanju oblika njegovog rukovođenja. Naša neslaganja su bila i principijelna:

– Dr Nestorović i Aleksandar Pavić su bili mišljenja da rukovodeći organ treba da se proširi za bar još troje kvalitetnih ljudi, ali su nalazili na protivljenje ostalih osnivača, koji su izgleda bili zadovoljniji sa statusom nedodirljivih prvoboraca,

– U poslednje vrijeme je primijećeno da se Dragan Stanojević u nekim medijskim nastupima predstavlja kao ”politikolog”, iako smo svjesni da on ne posjeduje takvu diplomu. Jedan od osnovnih principa našeg okupljanja bilo je vraćanje meritokratije i struke u vođenje javnih poslova. Mi nismo prethodno insistirali na posjedovanju fakultetske diplome kao preduslovu za priključivanje Pokretu, ali smo takođe protiv lažnog ili neadekvatnog predstavljanja. Dodatno zanimljivo je to što je baš Stanojević bio najveći protivnik uključivanja drugih kvalitetnih i istinski obrazovanih ljudi – uključujući i doktore nauka – u vrhovni rukovodeći organ pokreta. Inače smo za Stanojevića dobijali mnoštvo upozorenja sa raznih strana srpskog rasijanja, ali jednostavno nismo mogli da reagujemo prije nego što smo imali bar neki opipljiv dokaz ili naznaku.

– Dr Nestorović i Pavić su bili izuzetno nezadovoljni nedovoljnom odgovornošću Branka Pavlovića u izboru Aleksandra Jerkovića kao nosioca liste za Beograd i posledica koje je taj katastrofalni izbor imao po našu izbornu listu i naše reputacije. Ispostavlja se da je Pavlović, mimo znanja ostalih, davao određena obećanja Jerkoviću, što bar djelimično objašnjava Jerkovićeve kasnije reakcije i zahtjeve. Po našem mišljenju, javno priznanje greške nije bilo dovoljno, pogotovo što je Pavlović počeo da unosi nezdravu atmosferu u našu organizaciju, sa daljim pokušajima kadriranja na svoju ruku i kvarenja odnosa sa nekim od ključnih ljudi, kao i isturanjem ličnosti povezane sa zapadnim NVO.

Moglo bi još stvari da se navede, ali je i ovaj kratak pregled sasvim dovoljan da pokaže koliko je lažna slika koju su oni koji nastoje da prisvoje ime Pokret MI – GLAS IZ NARODA pokušali da iznesu u javnost, što dodatno dovodi u sumnju njihove prave motive.

Za kraj, jasno je da tokom kratke izborne kampanje, lista MI – GLAS IZ NARODA ne bi mogla da pređe cenzus da nosilac liste nije bio dr Nestorović, koji je i dalje potpisnik sporazuma grupe građana o izlasku na izbore, zajedno sa Aleksandrom Pavićem i još nekoliko poslanika. Oni koji sada, na krilima popularnosti dr Nestorovića, pokušavaju da krenu svojim putem ovenčani poslaničkim mandatima koje su najviše zahvaljujući njemu stekli su, naravno, slobodni da to rade. Ali ne na uštrb istine, i ne tako što će pokušati da prisvoje ime MI – GLAS IZ NARODA kao isključivo svoje, a najzaslužnijeg za izborni uspeh označiti kao ”razbijača” organizacije.

O daljim formalnim i praktičnim koracima ćemo uskoro obavestiti javnost“ , navedeno je u saopštenju.

 

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.