Nepriznati Šmit prijeti: Neću dozvoliti razdruživanje Republike Srpske od Federacije

0

Kristijan Šmit, koji u Republici Srpskoj nije priznat za visokog predstavnika, rekao je da neće dozvoliti „razdruživanje“ Republike Srpske od Federacije BiH i poručio da ima alate da to spriječi.

„Imam na raspolaganju sve instrumente kako bih osigurao sprovođenje Dejtonskog mirovnog sporazuma, svoje poteze nikad ne najavljujem, ali neću dozvoliti bilo kakvo razdruživanje ove zemlje“, rekao je Šmit u intervjuu za sarajevsku BHRT. Naveo je i da se radi o „ozbiljnom kršenju“ Dejtonskog sporazuma, te da ne očekuje bilo kakvu kooperaciju iz Federacije BiH po ovom pitanju.

„Ovde se ne radi o FBiH nego se radi o državi i to je ono što je definisano Dejtonskim sporazumom. Ukoliko ne bude nikakvih reakcija ljudi bi izgubili poverenje u mirovni sporazum. Čuo sam da još uvijek nije jasno u Republici Srpskoj i NSRS šta zapravo sa ovim žele da urade. Ako traže moju preporuku, to je da ne idu u nikakvo razdruživanje, separaciju ili slično. To bi značilo nove granice, pomjeranje stanovništva na nova mjesta, i to bi izazvalo novi konflikt“, rekao je Šmit.

Od političara BiH je tražio vraćanje evropskim integracijama i reformama, a ne „temama koje pripadaju 19. vijeku“.

„Ako vidim da imamo blokade u funkcionalnosti zemlje, ja i Međunarodna zajednica možemo reagovati samo u korist građana. Ja sam tu da podsjetim političke elite da moraju djelovati i biti odgovorni za ono što se dešava“, rekao je Šmit, prenio je portal Vijesti.ba. Kako je ranije objavljeno, Republika Srpska izradila je dokument o „mirnom razdruživanju“ koji će ponuditi Federaciji BiH.

(Tanjug)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.