Nenezić: Raskol u PES-u dovodi do redefinisanja političkih savezništava a ne do prijevremenih izbora

0

Raskol u Pokretu Evropa sad (PES) može dovesti do redefinisanja političkih savezništava u Crnoj Gori, ali nije realno da dovede do prijevremenih izbora, imajući u vidu poziciju šefa PES-a i premijera Milojka Spajića i potencijalne koalicione opcije koje ima pred sobom.

To je za “Vijesti” ocijenila Ana Nenezić iz Instituta za društveno-politička istraživanja “Analitiko”, komentarišući odlazak predsjednika Crne Gore Jakova Milatovića iz PES-a, čime je formalizovan razlaz dvojice osnivača najjače vladajuće stranke.

Nenezić kaže da će ubrzo, nakon što Spajić obznani hoće li Bošnjačka stranka (BS) ući u Vladu, biti jasno u kom pravcu će se razvijati političke prilike poslije raskola u PES-a.

“Nakon te odluke, biće jasnija pozicija Demokrata, a u odnosu na to će se dalje razvijati odnosi na političkom tržištu i stvarati novi politički blokovi”, dodaje ona.

S druge strane, Vlada će, prema njenim riječima, imati pritisak više da održi institucionalne odnose s Milatovićem kao šefom države, da bi sistem bio fukcionalan.

“Posebno u dijelu jačanja urušene diplomatske mreže, koja je važan element u narednoj fazi procesa EU integracije. Kako bude jačao blok oko Milatovića, jačaće i pritisak na Spajića da ispuni prediznobrna obećanja, pa će pozicija u kojoj se sad nalazi, djelujući bez snažne kritike i jake opozicije, biti značajno promijenjena”, objašnjava Nenezić.

Ona tvrdi da nema sumnje da će razlaz Milatovića i Spajića značajno uticati na unutrašnju političku dinamiku, kao i na, u ovom trenutku mnogo važnije, put države ka EU. Kriza će, kaže, uticati na percepciju zemlje kod međunarodnih partnera, uključujući EU, ali i “biti test za političku zrelost i institucionalnu stabilnost Crne Gore”.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.