Nemamo mnogo vremena: Zelenski priznaje visok broj poginulih u Ukrajini

0

Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski priznao je da Kijevu ističe vrijeme i da ima mnogo gubitaka na bojnom polju.

„Moramo da pripremimo… plan i stavimo ga na sto u roku od nekoliko mjeseci. Nemamo mnogo vremena, jer imamo mnogo ranjenih i poginulih na ratištu… Ne želimo da ovaj rat traje godinama. Zato želimo da pripremimo plan zajedničkog djelovanja, da ga stavimo na sto za drugi samit (o Ukrajini)“, rekao je Zelenski, odgovarajući na pitanja novinara u Briselu.

On je, istovremeno, priznao da su postojale poteškoće u organizovanju prve konferencije o Ukrajini zbog potrebe da se na učešće pozove veliki broj predstavnika zemalja sa različitih kontinenata.

Osim toga, tokom svog govora požalio se na ukidanje niza antiruskih sankcija koje su ranije uvedene zbog sukoba u Ukrajini.

Konferencija o Ukrajini u švajcarskom Birgenštoku održana je 15-16. juna. U Kremlju su izjavili da je traženje opcija za rešavanje situacije u ukrajinskom sukobu bez učešća Rusije apsolutno nelogično i uzaludno. Zajednička izjava usvojena posle konferencije poziva da se Kijevu vrati kontrola nad Zaporoškom nuklearnom elektranom, a takođe se poziva na slobodnu plovidbu Crnim i Azovskim morem, razmjenu i oslobađanje svih ratnih zarobljenika. U dokumentu se govori i o potrebi dijaloga svih strana kako bi se sukob okončao.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin iznio je 14. juna nove mirovne predloge za rešavanje sukoba u Ukrajini, koji predviđaju priznavanje statusa Krima, DNR, LNR, Hersonske i Zaporoške oblasti kao dijelova Rusije, utvrđivanje nesvrstanog i beznuklearnog statusa Ukrajine, njena demilitarizacija i denacifikacija i ukidanje antiruskih sankcija. Ukrajinska strana je ovu inicijativu odbila

(Sputnik)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.