Nebenzja: Ruski predlog nije usmjeren na zamrzavanje sukoba već na njegov pravi kraj

0

Učešće predstavnika UN na samitu o Ukrajini, koji je prošlog vikenda održan u Švajcarskoj, predstavlja kršenje Povelje svjetske organizacije, poručio je ruski stalni predstavnik pri UN Vasilij Nebenzja tokom sastanka Savjeta bezbjednosti UN o Ukrajini.

„Žao nam je što su na ovom skupu učestvovali predstavnici Sekretarijata UN, lukavo nazvavši to učešće u svojstvu posmatrača. To je neprihvatljivo u skladu sa članom 100 Povelje UN“, naglasio je on povodom učešća zamjenice generalnog sekretara UN za politička pitanja i izgradnju mira Rozmeri Dikarlo na samitu o Ukrajini, prenosi RIA Novosti.

Nebenzja je pozvao zapadne zemlje, „prije nego što bude prekasno“, da slijede ruski mirovni predlog za rješavanje ukrajinske krize.

„Ruski predlog nije usmeren na zamrzavanje sukoba, već na njegov pravi kraj, to će omogućiti da se ova tragična stranica u istoriji okrene i postepeno, korak po korak, vrate odnosi povjerenja i dobrosusjedstva između Rusije i Ukrajine i Evrope“, istakao je Nebenzja.

Ali to, kako je naveo, zahtjeva suštinske promene pravca razmišljanja zapadnih političkih elita, njihovo fundamentalno odbijanje da koriste ukrajinski projekat protiv Rusije, odbijanje agresivne militarističke politike NATO-a, povratak normalnom, detaljnom dijalogu o cjelokupnom kompleksu globalne bezbjednosti, uz obavezno razmatranje interesa svih država članica.

„To je jedini način da se izbjegne dalja eskalacija, apelujemo na to da slijedite taj put prije nego što bude prekasno“, rekao je Nebenzja na sastanku Saveta bezbednosti.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.