Ne želimo tuđina za gospodara, već želimo biti svoji na svome

3

Piše: Boško Vukićević

Predsjednički izbori koji nas očekuju zaista predstavljaju jednu vrstu prekretnice. Oni će, sasvim izvjesno, nagovijestiti i rezultate budućih parlamentarnih izbora i odrediće pravac kretanja naše domovine. Tj. – nakon predsjedničkih izbora znaćemo da li će biti nastavljen proces vraćanja Crne Gore sebi (kako je često znao da kaže i naš sveti mitropolit Amfilohije), svom istorijskom identitetu i misiji – ili će pak biti napravljen neki kontinuitet sa tradicionalnom unutrašnjom i spoljnom politikom DPS -a (sasvim moguće, s nekim novim političkim entitetima koji se kandiduju da budu „izvođači radova“ za zapadne ambasade, umjesto DPS -a na umoru).

U navedenom smislu, ishod tih izbora će odrediti i da li će biti sačuvane tekovine čudesnih litija, koje su najviše i doprinijele slomu diktatorskog režima. Jer, znamo: nije jedini cilj litijskog pokreta bio onaj osnovni – odbrana Crkve, već su htijenja tog epohalnog pokreta podrazumijevala i gore pomenuto vraćanje Crne Gore svom istinskom identitetu. Nema potrebe ovdje da ponavljam koji je taj crnogorski identitetski kod, ali ću samo podsjetiti šta je predvodnik litija, naš sveti mitropolit Amfilohije, mislio o diskriminaciji srpskog jezika i istorijskih simbola Crne Gore, o priznanju lažne države „Kosovo“, o NATO paktu, o sankcijama prema vječnoj zaštitnici Crne Gore – Rusiji. Mislio je isto ono što misli i današnji mitropolit Joanikije, i takvo njihovo mišljenje i stavovi su utkani u čudesni litijski hod i misiju.

Dakle, ne treba se zavaravati varkama i foliranjima raznih analitičara i političara povodom izjašnjavanja na narednim predsjedničkim izborima. Izbor je jednostavan – nema tu ničega što je nejasno ili konfuzno. Na jednoj strani imamo očajnički pokušaj organizovanog kriminala koji želi da održi DPS – kandidata na vlasti, u namjeri spasavanja nelegalno stečene imovine. Na drugoj strani imamo nove favorite zapadnih ambasada i Eskobara, koji će svakako u cilju osvajanja i održanja vlasti prihvatiti sve tekovine DPS – vladavine na spoljnjem i unutrašnjem planu. Na trećoj strani imaćemo kandidata koji će težiti obnovi istorijskog identiteta Crne Gore, koji će se truditi da se poštuje volja naših građana, a ne tuđih, i samim tim neće biti prihvatljiv za zapadne ambasade.

Prema tome, na predsjedničkim izborima očekujem da slobodni ljudi naprave novi korak, uporedo s onim veličanstvenim koji su napravili na izborima 2020. godine. Taj novi korak nosiće poruku: ne želimo tuđina za gospodara, već želimo biti svoji na svome. Moja procjena je da će u drugom krugu predsjedničkih izbora Andrija Mandić poraziti Mila Đukanovića ili nekog drugog kandidata posrnule mafiokratije.

Bez obzira na gore rečeno, ponoviću ono što sam već iznosio: bilo bi poželjno da svi anti-DPS kandidati obećaju javnu podršku onom koji će proći u drugi krug. Takav pristup je fer, pošten, i ne ostavlja prostora za neprijatno iznenađenje eventualne pobjede kandidata Mafije.

3 Comments
  1. milisav komentariše

    Ovom Vukićeviću nije dobro. Pogledajte mu pogled!

  2. Ranko komentariše

    Bogami tek tebi Milisave nije dobro , jer za časnog Boška nema toga ko ga poznaje da može izmislit kakvu ružnu riječ. Tebi je Milo sa ,,lijepim“ pogledom bio idol pa je sve jasno…

  3. Vlado komentariše

    Moj Bosko ko god za svoje misljenje ide u strane zemlje nije dobar predsjednik.tu spada i mandic

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.