NATO će istrajati u namjeri da Ukrajina postane članica alijanse

0

Izjava čelnika NATO-a da je put Ukrajine u NATO “nepovratan” pokazuje da je savez predan tome da se Kijev pridruži njegovim redovima, rekao je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

“Ovo je snažna poruka saveznika u NATO-u da stvarno želimo da se Ukrajina pridruži, da radimo s Ukrajinom da se to dogodi”, rekao je na konferenciji za medije na samitu NATO-a u Vašingtonu, prenosi Hina, pozivajući se na Rojters.

Istovremeno, zapadna vojna alijansa objavila je da je nova američka baza protuzračne odbrane u sjevernoj Poljskoj, dizajnirana za otkrivanje i presretanje napada balističkim projektilima kao dio šireg raketnog štita NATO-a, spremna za misiju.

Članice NATO-a takođe su potvrdile obećanje o dugoročnoj pomoći Ukrajini za osiguravanje vojne opreme i izgradnji snaga sposobnih da pobijede Rusiju.

Kroz proporcionalne doprinose, saveznici namjeravaju da osiguraju minimalno osnovno finansiranje od 40 milijardi evra u narednoj godini i da osiguraju održiv nivo bezbjednosne pomoći Ukrajini, prenosi Tanjug.

Spremna baza protiv balističkih projektila

Pored vojne podrške obuhvaćene ovim obećanjem, saveznici namjeravaju da nastave da pružaju političku, ekonomsku, finansijsku i humanitarnu podršku Ukrajini.

Govoreći na marginama samita NATO-a u Vašingtonu, šef saveza Jens Stoltenberg rekao je da je spremnost baze važan korak za transatlantsku sigurnost pred sve većom prijetnjom koju predstavljaju balistički projektili.

“Kao odbrambeni savez ne možemo ignorirati tu prijetnju. Odbrana od projektila bitan je element za NATO-ovu temeljnu zadaću kolektivne odbrane”, dodao je, napominjući da su balistički projektili naširoko korišteni u sukobima u Ukrajini i na Bliskom istoku.

Sistem, nazvan Aegis Ašor, baziran je u sjevernom poljskom gradu Redzikowo i sposoban je presresti balističke projektile kratkog do srednjeg dometa.

NATO kaže da je Aegis Ašor isključivo odbrambeni. Oko 200 pripadnika vojnog osoblja stacionirano je na dva presretačka mjesta u Poljskoj i Rumuniji, a baza u rumunskom gradu Deveselu operativna je od 2016. godine.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.