Nastavljena sjednica Skupštine: VDT Marković tvrdi da poštuje poslanike ali da niko ne može vršiti politički uticaj na tužilaštvo; „Prema svima će se postupati istovjetno bez obzira je li vlast ili opozicija“

0

Vrhovni državni tužilac Milorad Marković kazao je danas u parlamentu da ako je postojao stav da se glasanjem za njega može vršiti politički uticaj na tužilaštvo, to neće biti slućaj. To je naveo nakon što je nastavljena deveta sjednica Prvog redovnog, proljećnjeg zasijedanja parlamenta.

Ranije su poslanici počeli raspravu o Izvještaju o radu Tužilačkog savjeta i Državnog tužilaštva za 2023. godinu i Godišnjem Izvještaju o radu Sudskog savjeta i ukupnom stanju u sudstvu za 2023. godinu.

Vrhovni tužiac Milorad Marković rekao je da je parlament nije mjesto gdje treba da se govori o detaljima predmeta, već je to sudnica. On je rekao da je izabran u parlamentu i da poštuje poslanike i instituciju Skupštine. Naglasio je da će tužilaštvo u odnosu na svako lice postupati u skladu sa zakonom, bez obzira o kome se radi.

„Nikome od vas pojedinačno, ili nekoj stranci, nijesam slao emisare da traže da se glasa za mene. To je potvrđeno brojem  poslanika koji su me podržali. Ako je postojao stav da se glasanjem za mene može vršiti politički uticaj na tužilaštvo, to neće biti slućaj. To nije moja vizija. Prema svima će se postupati istovjetno, bez obzira ko je vlast ili opozicija. Ono što mogu da obećam jeste da će tužilaštvo nastaviti beskompromisnu borbu protiv kriminala i korupcije“, rekao je Marković.

Svi će se postupci okončati, dodaje on a gdje nema dokaza, neće se postupati u pravcu krivičnog gonjenja.

„Imao sam potrebu nakon jučerašnjih izlaganja da se obratim u ovom dijelu a nakon Vaših izlaganja ću imati završne riječi koji se tiče rada tužilačke organizacije“, kazao je on.

Nakon toga reagovao je predsjednik DPS-a Danijel Živković i kazao da su se juče čuli interesantni detalji a da sa DPS-om niko nije vodio razgovore.

„Ne znam je li bilo emisara jer se ne bavim netačnim pričama ali je juče izrečen jedan jako interesantan komentar. Važno je da razriješimo dilemu. Da li ste bili na sastanku u Vladi i je li tamo dogovaran Vaš izbor. Kako to da ste bili privilegovani, zašto ostali kandidati nisu bili u Vladi? Vratio sam malo raspravu unazad kada je 24. januara ove godine bila rasprava o Vašem izboru pa sam propratio šta su kolege pričale“, kazao je Živković.

Dodaje da ako je tačno da je bilo sastanka, onda on osnovano sumnja da je Marković pristao da bude VDT pod određenim uslovima koje je ispostavila parlamentarna većina.

„Zato mi govorimo o selektivnosti a slučajevi su to potvrdili“, kazao je Živković dodajući da je na djelu progon opozicije i da nema nikakav problem sa procesuiranjem, ali sa jednakim aršinima.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.