Nastavljena sjednica Skupštine Srbije: Apostrofiran rezultat srpske diplomatije u povlačenju priznanja tzv. Kosova

0

Poslanici Skupštine Srbije nastavljaju danas konstitutivnu sjednicu raspravom o izboru predsjednika parlamenta, a jedini predloženi kandidat je potpredsjednica Srpske napredne stranke Ana Brnabić.

Milenko Jovanov sa liste Srbija ne sme da stane, poručio je da je Srbija na čijem je čelu predsjednik Aleksandar Vučić dovela do brojnih povlačenja priznanja tzv. Kosova.

– Dakle jasno je rečeno da nema priznanja bilo kakvog tzv. Kosova. Pa se borimo da Kosovo ne uđe u UNESKO, Interpol, i to sve mi koji smo „izdali“ – rekao je Jovanov.

On je to rekao u odgovoru poslaniku Branku Pavlović sa liste Mi – Glas iz naroda.

Lako je sa Vračara sa kašičicom iz kapućina u ustima srbovati. Pa pucali su u djecu koja su nosila badnjak. Ne plašimo se mi zapadnih neprijatelja, znamo da su nas lagali. Ali mi smo tražili sagovornika sa druge strane, ali je očigledno da ga nema. Ne možete apriori odbiti da razgovarate. Ako to uradite, onda Srbija postaje kriva za sve, i otvaranje sezone lova na Srbe na KiM – rekao je Jovanov.

Jovanov ističe da samo zahvaljujući državi Srbiji i Vučiću nije došlo do toga da se na Kosovu i Metohiji ponavlja situacija iz Nagorno-Karabaha i Pojasa Gaze.

Pavlović: Povlačenje priznanja nezavisnosti tzv. Kosova ozbiljan rezultat vlasti

Branko Pavlović iz pokreta „Mi – Glas iz naroda“ rekao je da je povlačenje priznanja nezavisnosti tzv. Kosova ozbiljan rezultat naše diplomatije u širem smislu i onih koji su vodili našu zemlju prethodnih godina.

Ipak, kako je naveo, Mi- Glas iz naroda neće podržati Anu Brnabić na mjestu predsjednice parlamenta zbog Francusko-njemačkog sporazuma.

Kako je pojasnio, taj sporazum je izuzetno opasan dokument, baziran na sporazumu iz 70-tih godina između Zapadne i Istočne Njemačke.

On je predložio da bi Srbija trebalo da traži da se definišu nadležnosti Srbije na cijeloj teritoriji Kosova i Metohije i da skupština donese novu rezoluciju o KiM.

Bačevac: Podržaćemo Anu Brnabić na mestu predsednice parlamenta

Muamer Bačevac iz Socijaldemorkatske partije Srbije je rekao da skupština „predstavlja sito i najznačajnije rešeto u kojoj možemo promijeniti jedan zakon na bolje“.

– Potrebno je da imamo minimum neophodnog poštovanja, uvažavanja i saradnje. Rad u odborima mora biti efikasan.

– Mi ćemo podržati kandidaturu Ane Brnabić za funkciju predsjednice parlamenta, rekao je on.

Zukorlić: Možemo graditi pravednu Srbiju u kojoj će se čuti glas manjine

Usame Zukorlić je ukazao na stradanje palestinskog naroda i drugim stradanjima koja se trenutno dešavaju u svijetu.

– Zato mi ovdje danas 80 godina od poraza nacizma važno je da shvatimo da su tuđe tragedije ogledalo naše ljudskosti. Mi ne možemo odlučiti danas da li ćemo odlučiti o pravdenom svijetu, ali možemo graditi pravednu Srbiju u kojoj će se čuti glas manjine.

– Izbor novog rukovdstva dolazi u osjetljivom i zapaljivom momentu, zato će biti odgovornost velika. – 30.000 glasova građana koji su imali povjerenje u listu Ujedinjeni za pravdu nas obavezuje na odgovornost.

– Pozivam poslanike da se nekad uzdignemo iznad denvno političkih borbi i da učinimo korake koji će doprinijeti pravdi, a ta pravda da bude temelj za pomirenje među narodima Zapadnog Balkana. Gradimo mostove, a ne zidove, budimo od oniih koji će doprinostii dobru i koji će se boriti protiv zla. Zato je važno da većina sarađuje sa manjinom i da vlast radi sve da doprinese dobru a pozoicija da bude konstruktivna.

(Novosti)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.