Našla „krpa“ drugosrbijanske „zakrpe“: Sonja Biserko i Aida Ćorović se pridružile Jovani Marović u zahtjevu da Podgorica koosponzoriše sramnu Rezoluciju o Srebrenici!

0

Predstavnici nevladinih organizacija i građanski aktivisti uputili su premijeru Milojku Spajiću i svim ministrima u kabinetu inicijativu da se Crna Gora pridruži državama koje su kosponzori rezolucije UN o genocidu u Srebrenici.

„Budući da se podrazumijeva da će Crna Gora 2. maja glasati za rezoluciju, smatramo da treba da učini i korak više i pridruži se grupi od trenutno 18 država sveta koje su je kosponzorisale i koje razumeju važnost izgradnje mira“, navodi se u inicijativi upućenoj premijeru Miloju Spajiću.

Inicijativa se obrazlaže time da bi „Crna Gora trebalo da bude među pokroviteljima pomenute rezolucije, s obzirom na njenu specifičnu poziciju u regionu i na dosad usvojene dokumente vezane za ratove 1990-ih“.

Kako navode, na to moralno obavezuju Rezolucija Skupštine Crne Gore iz 2009. godine o prihvatanju Rezolucije Evropskog parlamenta, kojom se Crna Gora odredili prema ovom navodnom genocidu, usvajanjem Rezolucije o negiranju genocida u Srebrenici u Skupštini Crne Gore u junu 2021. godine

Idu čak i dalje, navodeći da kosponzorstvo predstavlja i „državničku obavezu koja proizlazi iz ovih rezolucija“ i bilo bi u „potpunom skladu sa dosadašnjim državnim odlukama Crne Gore, kao i sa spoljnopolitičkim prioritetima“.

„Vlada koja s ponosom ističe pomirenje kao jedan od svojih prioriteta, kojoj je stalo do istine, pravde i oslobađanja novih generacija od teških okova prošlosti treba i mora da pokaže doslednost i inicijativu u ovom procesu. Deklarisanje Crne Gore kao jednog od kosponzora najavljene rezolucije UN-a bi predstavljalo potvrdu ove doslednosti i čin kojim bi Crna Gora potvrdila svoje deklarisane prioritete i pokazala da njena zvanična platforma ima stabilan moralni oslonac“, istakli su.

Inicijativu je, osim nevladinih organizacija, podržalo i više građanskih aktivista, među kojima i predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji Sonja Biserko, aktivistkinja za ljudska prava Aida Ćorović, ali i bivša ministarka evropskih poslova Crne Gore Jovana Marović.

„Rezolucija ima moralnu težinu, ali ostaje otvoreno pitanje da li su društva poput Srbije sposobna i voljna da postignu moralnu veličinu“, objavila je Sonja Biserko na Iksu.

(RT Balkan)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.