Knežević: Nakon izglasavanje Rezolucije o Jasenovcu stvorili su se uslovi da uđemo u period unutrašnje političke stabilnosti

0

Nakon izglasavanje Rezolucije o Jasenovcu, Dahauu i Mauthauzenu, vjerujem da su se stvorili uslovi da uđemo u period unutrašnje političke stabilnosti, poručio je predsjednik Demokratske narodne partije (DNP) Milan Knežević.

Knežević je naglasio kako smatra da bi rekonstrukcija Vlade mogla da se realizuje tokom jula, ali to je ističe, takođe pitanje i za premijera Milojka Spajića.

Odgovarajući šta za njega lično predstavlja Rezolucija o genocidu u sistemu logora Jasenovac, Dahau, Mauthauzen Knežević je kazao da izglasavanje te Rezolucije predstavlja istorijski čin kojim se Crna Gora svrstala u predvodnike država koje se bore protiv revizije istorije i relativizacije nacističkih i ustaških zločina.

“A meni lično predstavlja jednu od navjećih, ako ne i najveću moralnu satisfakciju, jer smo jedini na svijetu pokrenuli institucionalnu temu holkausta nad srpskim narodom u Drugom svjetskom ratu”, rekao je on.

Komentarišući reakcije hrvatske vlasti nakon usvojene rezolucije o Jasenovcu Knežević je kazao da mora priznati da su predsjednik Hrvatske Zoran Milanović i premijer Andrej Plenković ispali pravi šmekeri i gospoda u svojim reakcijama u odnosu na, kako je rekao, politički talog u Crnoj Gori koji je u svojim napadima učestvovao u negiranju genocida u Jasenovcu, a u radikalizmu i prijetnjama koje su dobijali i dobijaju ovih dana, stiče se utisak da su direktni potomci Maksa Luburića, Ljuba Miloša i Dinka Šakića.

“Toj političkoj i medijskoj periferiji, haustor mrziteljima svega srpskog, fejsbuk janičarima, da kojim slučajem može biti, sve bi nas izveli pred streljački stroj i po kratkom postupku strijeljali. Ovoliko izlivene mržnje nakon usvajanja rezolucije najbolje govori o tome da smo bili u pravu, i da ta margina šovinizma, fašizma, ksenofobije, iako beznačajna, mora biti označena kao zastiđe slavne crnogorske države”, smatra on.

Na pitanje kako je vido izjavu premijera Spajića o mogućim promjenama Zakona o državljanstvu Knežević je ocijenio da su funkcioneri PES-a i prije izjave premijera Spajića jasno naglašavali neophodnost izmjena “diskriminatorskog Zakona o državljanstvu, koji se komotno može nazvati zakonom Ranka Krivokapića.”

“Naš cilj nije nikakva okupacija Crne Gore, već ispravljanje nepravde prema preko 200 hiljada nekadašnjih državljana naše države, koji su zbog ovakvog kriminalnog zakona ostali bez institucionalnih veza sa maticom. Konstrukcije da će oni biti upisani u birački spisak predstavljaju ili namjernu demonstraciju neznanja ili šizofrenu paranoju koja je više za neuropsihijatra nego za politički komentar”, istakao je on.

Govoreći o eventualnoj rekonstrukciji Vlade Knežević je poručio da vjerije da su se nakon izglasavanja Rezolucije o Jasenovcu, Dahauu i Mauthauzenu, stvorili uslovi da uđemo u period unutrašnje političke stabilnosti.

“U tom pravcu smatram da bi rekonstrukcija mogla da se realizuje tokom jula, ali to je takođe pitanje i za premijera Spajića. U svakom slučaju, DNP je spremna da nastavi razgovore na tu temu, ali kao što smo i najavili, ne po svaku cijenu, već kroz jasno utvrđene prioritete rada rekonstruisane vlade”, poručio je on.

Knežević je kazao da očekuje da će rezultati Popisa stanovništva objavljeni u što skorije vrijeme, jer ne postoji nijedan razlog za ovolikim odugovlačenjem, osim ako se ne radi o političkim pritiscima i politikantskim kalkulacijama.

“Dosad bi rezultate popisa objavili Kina i Indija zajedno, samo naš Monstat čeka softver kao Beketovi junaci Godoa”, dodao je on.

Knežević je kazao i da od DNP-a ne zavisi da li će biti formirana vlast u Budvi.

“Pozivamo i želimo dogovor sa listom “Budva – naš grad“, jer građani koji su nam ukazali povjerenje neće imati razumijevanje ako ne dođemo do dogovora. U tom pravcu, spreman sam da dam puni doprinos, ali bez ikakvih kalkulacija, na bazi onog što su interesi građana Budve”, zaključio je Knežević.

(RTCG)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.