Nakon fijaska u Evropskom parlamentu Šolc ne želi da raspiše vanredne parlamentarne izbore

0

Neće biti vanrednih izbora u Njemačkoj uprkos lošem učinku vladajuće koalicije na izborima za Evropski parlament, izjavio je danas portparol kancelara Njemačke Olafa Šolca, Štefen Hebestrajt.

– Redovni datum izbora je naredna jesen. I to je ono što planiramo da uradimo – rekao je on na konferenciji za medije.

Nakon što su  Socijal-demokrate (SDP) postigle istorijski najlošiji rezultat sa osvojenih 14 odsto, iza krajnje desničarske AfD (16 odsto) i konzervativnog bloka CDU-CSU (30 odsto), mnogi političari u Njemačkoj pozvali su Šolca da raspiše vanredne parlamentarne izbore.

– Činjenica je da je koaliciona vlada nadglasana i Olaf Šolc mora da raspiše nove izbore, kao Makron – rekao je premijer njemačke savezne države Bavarske i lider Hrišćansko-socijalne unije (CSU) Markus Zeder.

Francuski predsjednik Emanuel Makron raspustio je vladu nakon što je njegova stranka “Preporod“ osvojila 15.2 odsto glasova, dok je desničarska stranka „Nacionalno okupljanje“ Marin Le Pen osvojila oko 32 odsto glasova.

Makron je istakao da je na izborima za Evropski parlament “naučena glavna lekcija“, odnosno da “partije koje brane Evropu“ nisu ostvarile dobre rezultate.

(Tanjug)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.