Najveća evropska NATO baza gradi se u našem komšiluku

0

Rumunija je započela izgradnju najveće evropske vojne baze NATO saveza. Transatlantski blok nastoji ojačati svoje sposobnosti u regiji Crnog mora.

Projekt vrijedan 2.7 milijardi dolara proširiće 57. vazdušnu bazu rumunskih vazduhoplovnih snaga Mihail Kogălničeanu, koja se nalazi u blizini crnomorskog lučkog grada Konstance. Novi objekt imaće obim od gotovo 32 kilometra, pokrivaće oko 17 kvadratnih kilometara i biće dom za oko 10.000 pripadnika NATO-a i njihovih porodica, piše Newsweek.

Euronews je ovog vikenda izvijestio da su započeli radovi na osnovnoj infrastrukturi baze, poput pristupnih cesta i električne mreže.  Očekuje se izgradnja nekoliko novih uzletno-sletnih staza koje će podržavati operacije raznih tipova vojnih vazduhoplova.

Foto: „X“

Nikolae Kreču, zapovjednik vazdušne baze, rekao je da će biti „hangara za održavanje, skladišta goriva, municije, opreme, vazdušno-tehničkih materijala, simulatora, objekata za hranjenje, smještaja – svega što je potrebno za podršku radu i misijama baze ove veličine.“

Bukurešt teži tješnjoj saradnji sa svojim saveznicima u NATO-u, a posebno sa SAD-om, dok Crno more postaje sve opterećenije poprište sukoba između Ukrajine i Rusije, kao i između Moskve i njenih zapadnih rivala.

„Rumunija se već uspostavila kao sidro istočnog krila NATO-a i EU“, rekao je premijer Marsel Čolaku u junu.

„Rumunija je, i nastaviće da bude, pouzdan saveznik SAD-a koji je posvećen stabilnosti i miru u srednjoj i istočnoj Evropi. Odlučni smo snažno doprinijeti transatlantskoj zajednici i nepokolebljivo podržavati demokratske vrijednosti i temeljna prava i slobode“, rekao je.

 

(index.hr)
Ostavite Komentar

Your email address will not be published.