Mladen Mikijelj

Nadležni ne rade svoj posao: Puši se na svakom ćošku!

0

Nedostatak adekvatne kontrole nad mjerama o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda, postaje sve očigledniji. Uprkos postojećim mjerama svakodnevno se suočavamo s kontinuiranim problemom kršenja tih propisanih mjera.

Nadležni organi treba hitno da preduzmu korake ka jačanju kontrola i sankcija za nepoštovanje važećih mjera zabrane pušenja, i da što prije uvedu nove mjere kako bi se zabranilo konzumiranje duvanskog dima i elektronskih cigareta na autobuskim stajalištima, dječijim igralištima, sportskim manifestacijama, kao i u dvorištima javnih ustanova poput vrtića, škola, domova zdravlja, bolnica i drugim mjestima.

I pored postojanja propisanih mjera koje bi trebalo da štite od duvanskog dima, pušenje je postalo uobičajeno u kafićima, lokalima, restoranima, pa čak i u državnim organima. Umjesto energične primjene zakona, svakodnevno smo suočeni sa atmosferom zasićenom dimom, dok su mjere zabrane pušenja samo formalnost. Potrebno je hitno djelovanje kako bi se osiguralo poštovanje zakona i zaštitila okolina od štetnih efekata pušenja.

Pitanje je kada će nadležni konačno preuzeti odgovornost i ozbiljno se angažovati u sprovođenju ovih važnih mjera, umjesto što dopuštaju da prostori namijenjeni svima postanu neugodno okruženje za nepušače.

Ilustracija (Profimedia)

Neophodna je bliska saradnja nadležnih organa, zdravstvenih institucija i nevladinih organizacija kako bi se zajedno suočili s ovim izazovom i zaštitili javno zdravlje.

Uvođenje drakonskih kazni za kršenje propisanih mjera može poslužiti kao snažan odvraćijući faktor za one koji ignorišu zabranu i krše propisane mjere.

Nadalje, važno je razmotriti potpunu zabranu pušenja na svim javnim mjestima, slijedeći tako primjere razvijenih zemalja koje su uvele potpunu zabranu pušenja na svim javnim mjestima, kako bi se svi oni koji se kreću i borave na otvorenom prostoru u potpunosti zaštitili. Slijedeći njihove primjere ne samo da bi zaštitili zdravlje naših građana od štetnih efekata pasivnog pušenja, već bi i  dodatno doprinijeli promovisanju zdravog načina života.

Važno je da svi budemo svjesni ozbiljnih zdravstvenih posljedica pasivnog pušenja te da zajedničkim naporima zaštitimo javno zdravlje i stvorimo okolinu u kojoj svako može živjeti bez izloženosti štetnim efektima iz duvanskog dima.

Krajem 2023. godine NVO organizacije „CeMi“ i „Juventas“ razvile su aplikaciju pod nazivom „Zabranjeno pušenje“ koja omogućava građanima da anonimno prijave kršenje Zakona o ograničavanju duvanskih proizvoda. Od postanka te aplikacije do danas prispjelo je oko 500 prijava od kojih je zabrinjavajuće mali broj njih procesuiran, a još manji sankcionisan.

Ovakav nedostatak adekvatne reakcije nadležnih organa jasno ukazuje na neefikasnost u sprovođenju zakona i zaštiti javnog zdravlja.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.