Na Dan njemačkog jedinstva: Protestanti u Berlinu traže kraj podržavanja Ukrajine i obnavljavanje odnosa sa Rusijom

0

U glavnom gradu Njemačke na Dan njemačkog jedinstva okupilo se nekoliko hiljada ljudi desničarskih stavova koji se, između ostalog, zalažu protiv isporuka oružja Ukrajini, ostavku vlade i prijevremene izbore u Njemačkoj.

Protestnu akciju, koja se održava na trgu ispred berlinske katedrale, najavili su aktivisti bliski desničarskoj partiji Alternativa za Nemačku (AfD) i pokretu „Kverdenker“ koji se ranije protivio merama vlade u borbi protiv virusa korona. Ovaj pokret smatra se desničarsko-populističkim i objedinjuje nekoliko desničarskih radikalnih organizacija, poput „Pegide“.

U najavi su organizatori pozvali na ostavku vlade i ponovne izbore, kao i uvođenje narodnog glasanja prilikom donošenja važnih odluka.
„Lijevi, desni, centar – nije nas briga. Mi smo za demokratiju koje sada nema“, rekao je jedan od govornika na bini na protestu.

On je pozvao ljude da, nezavisno na političke preference, izađu na ulice protiv učešća Njemačke u vojnoj podršci Ukrajini, kao i da se pridruže drugim mirovnim akcijama, kao što su, na primjer, pristalice politike partije Levi Sare Vagenkneht.

„Nije nam više ni važno ko je u pravu, a ko nije – Rus, Ukrajinac ili Amerikanac. Njemačka je protiv rata“, naglasio je on.

Naredni govornik pozvao je na reizbor vlade koja je, prema njegovom mišljenju, napravila greške u energetskoj politici i sprovela neodgovarajuće mjere u borbi protiv virusa korona.

Nakon nastupa govornika i muzičara, planirano je da demonstranti krenu u organizovanu šetnju kroz grad. Sa sobom nose njemačke zastave, a neki od njih drže i rusku trobojku i plakate koji pozivaju na povratak prijateljskim odnosima sa Rusijom.

(Sputnjik)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.