Na baskijskim regionalnim izborima dobar rezultat nasljednika političkog ogranka ozloglašene ETA-e

0

Ljevičarska separatistička partija EH Bildu, koja se smatra nasljednikom političkog ogranka ETA-e, ostvarila je istorijski izborni pomak u nedjelju na regionalnim izborima u španskom dijelu Baskije, ali neće moći da vlada tim područjem.

EH Bildu je osvojila 27 od 75 mjesta u regionalnom parlamentu i stoga ima isti broj poslanika kao Baskijska nacionalistička partija (PNV), konzervativna partija koja decenijama dominira regionalnim političkim životom.

PNV, koja je izgubila četiri poslanička mjesta, osvojila je skoro 30.000 glasova više od EH Bildu, i sigurno će zadržati vlast u tom bogatom industrijskom regionu, naseljenom sa 2,2 miliona stanovnika.

Očekuje se da će na vlasti ostati koalicija koja je trenutno vlada u regionu između PNV-a i socijalista španskog premijera Pedra Sančeza.

Posljednjih godina stranka EH Bildu, koja je postigla dobar izborni rezultat, slijedila je drugačiju izbornu strategiju, stavljajući svoje zahtjeve za nezavisnost Baskije u drugi plan, već se usredsredila na socijalna pitanja, ekologiju i prava žena.

Analitičari su prije izbora ocijenili da bi bilo nemoguće da EH Bildu vlada sama i da je postigla bolji rezultat jer su PNV i Socijalistička partija odbacili mogućnost saveza sa tom stranskom koju vodi bivši član ETA-e Arnaldo Otegi.

ETA se smatra odgovornom za ubistva više od 825 ljudi od 1960-ih godina. Ta baskijska organizacija borila se oružanim putem za nezavisnost Baskije sve do 2011. godine, kada je proglašen trajan prekid vatre, poslije hapšenja većine ključnih članova.

ETA je skraćenica naziva na baskijskom jeziku „Euskadi Ta Askatasuna“ koji u prevodu znači: „Baskijska domovina i sloboda“.

Baskija, koja se proteže jednim dijelom u Francuskoj na jugozapadu, a drugim na sjeveru Španije, na području Pirineja, borila se decenijama za nezavisnost.

 

(Beta)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.