MVP Države Palestine osuđuje izraelsko nametanje poreza crkvama u okupiranom Jerusalimu

0

Ministarstvo vanjskih poslova Države Palestine odbacuje i osuđuje izraelsko nametanje poreza crkvama u okupiranom Jerusalimu. Ministarstvo nedvosmisleno osuđuje nedavne akcije Izraela, ilegalne okupatorske sile, da nametne poreze crkvama, njihovim institucijama i imanjima u okupiranom gradu Jerusalimu preko svojih takozvanih “opština”, navodi se u saopštenju Ministarstva vanjskih poslova i iseljenika Države Palestine.

Ove radnje su , kako ističu, eklatantno kršenje međunarodnog prava i istorijskog i pravnog “Status quo” grada.

“Izraelsko nametanje ovih poreza je nezakonito, Izrael kao okupatorska sila nema suverenitet nad Jerusalimom. Suverenitet nad Jerusalimom pripada isključivo palestinskom narodu i njegovom legitimnom vodstvu. Ove nezakonite mjere se doživljavaju kao dio šire strategije istrebljenja i etničkog čišćenja koju Izrael sprovodi protiv cijelog palestinskog naroda, posebno ciljajući na autentične palestinske hrišćane u Svetoj zemlji, posebno u Jerusalimu. Ministarstvo vanjskih poslova izdaje strogo upozorenje o izraelskom ciljanju hrišćanskog prisustva, što uključuje sistematski progon i napade na palestinske hrišćane i sveštenstvo”, navodi se u saopštenju.

Smatraju da ovo namjerno ciljanje ima za cilj potkopati autentično palestinsko hrišćansko prisustvo i transformirati politički sukob s ilegalnom okupacijom u vjerski.

“Izražavamo našu duboku zahvalnost za principijelne i hrabre stavove patrijarha i poglavara crkava koji su odbacili ove nezakonite mjere. Njihova postojanost je svjetionik nade i otpora protiv ove opresivne politike. Pozivamo sve zemlje da podrže stavove crkava i Države Palestine i da intervenišu kako bi se zaustavila ova ozbiljna kršenja međunarodnog prava, rezolucija Savjeta bezbjednosti UN-a i historijskog i pravnog statusa quo. Ministarstvo poziva sve države, institucije i međunarodne organizacije, uključujući hrišćanske institucije i institucije za ljudska prava, da pošalju jasnu poruku Izraelu da prestanu s napadima na crkve i njihovu imovinu”, poručuju u saopštenju.

Pozivamo na razmatranje kaznenih mjera protiv ovih provokativnih i nezakonitih praksi. Zemlje moraju uskladiti svoje akcije sa svojim principima u zaštiti autentičnog hrišćanskog prisustva u Svetoj zemlji Palestini.

Ministarstvo vanjskih poslova ostaje predano odbrani prava palestinskog naroda, uključujući hrišćansku zajednicu u Jerusalimu, i poziva na globalnu solidarnost i akciju za očuvanje pravde i međunarodnog prava.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.