Muzej žrtava genocida uputio pisma svim ambasadorima u Srbiji: Rezolucija o Srebrenici ugrožava postizanje istorijskog pomirenja u regionu

0

Muzej žrtava genocida je pozvao vlade država članica UN da razmotre brojne opasnosti koje bi proistekle usled mogućeg usvajanja nacrta rezolucije o Srebrenici, a direktor te ustanove Dejan Ristić uputio je svim ambasadorima u Srbiji pisma u sklopu koordiniranih mjera naše zemlje protiv takve inicijative.

„Muzej je stanovišta da bi moguće usvajanje takve rezolucije značajno potkopalo i ugrozilo višedecenijske napore za postizanje mira i istorijskog pomirenja sva tri naroda na teritoriji savremene BiH“, navodi se u saopštenju.

Kako se navodi, Ristić je u pismu upućenom prethodnih dana skrenuo pažnju na „snaženje društvenih podjela širom Bosne i Hercegovine, ali i cijelog regiona Zapadnog Balkana, uključujući i Srbiju“.

„Ovaj zabrinjavajući proces izazvala je inicijativa da Generalna skupština UN usvoji rezoluciju u vezi sa masakrom u Srebrenici koji se dogodio u julu 1995. godine“, istaknuto je u saopštenju.

Ristić je posebno ukazao na opasnosti koje podrazumijevaju slični savremeni primjeri selektivne kulture sjećanja, poput sve prisutnije distorzije Holokausta.

„Što sve dovodi do izraženih etničkih, vjerskih i društvenih tenzija u različitim djelovima svijeta. Upravo zato tu i takvu negativnu praksu treba izbjegavati“, istaknuto je u saopštenju.

Ocijenivši da bi u težnji ka miru trebalo zajedno raditi na cjelovitoj, neselektivnoj i objektivnoj kulturi sjećanja, iz muzeja su pozvali vlade država članica UN da „razmotre brojne opasnosti koje bi proistekle usled mogućeg usvajanja pomenutog nacrta rezolucije“.

(RT Balkan)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.