Muškarac iz Jagodine osumnjičen da je odavao podatke o kretanju državnih organa i Vojske Srbije

0

Zajedničkoj akciji pripadnika Bezbjednosno-informativne agencije i VJT Jagodina, u okviru dalje istrage i procesuiranja grupe lica koja su činila obavještajnu mrežu koju je na prostoru naše zemlje formirao D.R. po nalogu obaveštajne agencije Albanije (ŠIŠ) i tzv. Obavještajne agencije Kosova, uhapšen je još jedan član te špijunske grupe.

Kako saznajemo, radi se o P.M. iz Jagodine, državljaninu Srbije, koji je uhapšen prilikom povratka iz inostranstva. On se sumnjiči za krivično djelo Špijunaža i određen mu je pritvor do 30 dana.

Sumnja se da je P.M, po nalogu D.R, bio angažovan na prikupljanju i dostavljanju podataka o kretanju predstavnika državnih organa i Vojske Srbije na području centralne Srbije. Prikupljene podatke je dostavljao vođi ove špijunske grupe D.R. koji ih je dalje prosleđivao pripadnicima obavještajne službe Albanije i tzv. Obavještajnoj agenciji Kosova za šta su dobijali novčanu naknadu a te podatke su ŠIŠ i tzv. OA Kosova, osim za svoje obavještajne potrebe, koristili i za pokušaje diskreditacije Republike Srbije u međunarodnim okvirima.

Podsjetimo, pripadnici BIA otkrili su i, početkom godine, razbili špijunsku mrežu na teritoriji naše zemlje i tom prilikom uhapšen je D. R, državljanin Srbije, koji je bio vođa te grupe, zbog sumnje da je bio saradnik Državne informativne službe Albanije – ŠIŠ 2022. godine, po čijim nalozima i zadacima je delovao do hapšenja. Sumnja se da je posredstvom obavještajne službe Albanije D. R. uspostavio kontakte i sa bezbjednosnom strukturom koja djeluje pod ingerencijom privremenih prištinskih institucija, tzv. „Obavještajnom agencijom Kosova“. Pored D.R, nekoliko dana kasnije uhapšen je  A.D. iz Novog Pazara koji je takođe bio dio ove špijunske grupe.

D.R. je, sa svojom mrežom saradnika, za obavještajnu službu Albanije, prikupljao podatke o pojedinim pripadnicima bezbjednosnih službi Srbije i Srbima sa KiM, a po njihovom nalogu bio je angažovan tokom kriznih situacija na sjeveru KiM, za vijreme protesta i barikada. Takođe u više navrata je tajno snimao pokrete srpskih snaga bezbjednosti na području opštine Raška, prije svega jedinica Vojske Srbije. Namjera D.R. je bila da prikupi što više video materijala o „metama“ i da ga dostavi obaveštajnoj službi Albanije. U okviru istrage pripadnici BIA su, između ostalog, u blizini sela Karadak, kod Raške, pronašli kameru i solarni panel kojima se kamera napajala, kao i SD karticu.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.