Mladen Mikijelj

Muškarac 17 godina bio rob: Uhapšene četiri osobe

0

Portugalska policija saopštila je danas da je uhapsila četiri osobe zbog sumnje da su držale jednog muškarca starog 54 godine kao roba 17 godina u sjevernoj oblasti Bragansa.

U saopštenju se navodi da je taj muškarac preživio fizičko i psihološko zlostavljanje, prisilni rad i „iznajmljivanje“ drugim licima za poljoprivredni rad, prenosi Rojters.

„Živio je u ponižavajućim uslovima, provodeći noći u kombiju bez minimalnih uslova za življenje, zdravlje, higijenu i ishranu“, rečeno je iz policije, kao i da mu optuženi „nikad nisu dozvolili da dobije medicinsku njegu, čak i kad je bio ozbiljno povrijeđen“.

Dodaje se da je žrtva je poslije 17 godina zatočeništva, sa trajnim povredama koje mu ograničavaju sposobnost kretanja, uspjela da pobegne i da sada dobija specijalizovanu podršku.

Rojters piše da su slučajevi radne eksploatacije i trgovine ljudima u porastu u Porugalu, a naročito kada je riječ o poljoprivredoj oblasti.

Savjet Evrope je u junu 2022. godine istakao da je Portugal identifikovao 1.152 žrtve trgovine ljudima od 2016. do 2020. godine.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.