Muška populacija zelenih morskih kornjača pred nestajanjem

0

Zbog klimatskih promjena i hemijskih zagađenja mužjacima zelene morske kornjače prijeti nestanak. Pol morske kornjače u velikoj mjeri zavisi od temperature pijeska u koji polažu jaja. Hemijsko zagađenje moglo bi da poremeti odnos polova morskih kornjača, jer se usljed povećanja temperature kao posljedice klimatskih promjena iz jaja izleže sve više ženki.

Novo istraživanje, objavljeno u naučnom časopisu „Frontiers in Marine Science“, sugeriše da bi razlog moglo biti prisustvo teških metala koji su pronađeni u tragovima u tijelima zelenih morskih kornjača (Chelonia mydas).

Pol morskih kornjača zavisi od temperature. U toplijim gnijezdima, češće se izlegu ženke, a iz hladnijih mužjaci. Kako globalne temperature nastavljaju da rastu, sve više morskih kornjača postaje pretežno ženska populacija – što bi, ukoliko se tako nastavi, moglo dovesti do njihovog nestanka.

Naučnici koji proučavaju morske životinje zabrinuti su zbog zbog promjena koje se dešavaju muškoj populaciji kornjača, jer globalno zagrijevanje ima feminizirajući efekat u mjestu gniježđenja.

Zelena kornjača se gnijezdi u sjevernim djelovima Velikog koralnog grebena čija je prosječna temperatura ispod 29,1 stepen Celzijusa. Tu se uglavnom izliježu mužjaci, a iznad te vrijednosti temperature ženske kornjače.

U leglu na ostrvu Rejn koje nema vegetaciju, već duže od dvije decenije izlegne se oko 99 odsto ženki.

Zelene kornjače ne dostižu polnu zrelost do tridesetih godina, tako da bi nedostatak muških maloljetnika sada mogao imati veće posljedice u budućnosti.

Metali kao estrogen

„Većina metala koji dospijevaju u vode okeana predstavljaju otpad iz industrijskih procesa. Ti metali se mogu vezati za receptore estrogena, što može pokrenuti razvoj ženki“, istakao je Artur Baraza sa Univerziteta Grifit u Australiji.

On i njegove kolege otkrili su da zagađenje na plažama takođe može dovesti do seksualne pristrasnosti kod zelenih morskih kornjača.

Tim je sakupio 17 grozdova jaja pošto su položena na ostrvo Heron, malom pješčanom ostrvu na Velikom koraljnom grebenu, i ponovo ih zakopali blizu senzora koji su pratili temperaturu pijeska jednom na sat.

Nakon izlijeganja, istraživači su izdvojili po jedno mladunče iz 16 gnijezda kako bi otkrili njihov pol i takođe provjerili stepen zagađenja.

Od 16 uzorkovanih gnijezda, tim je otkrio da je 11 imalo više ženki nego što je predviđeno samo na osnovu temperature, tri su imala više mužjaka nego što se očekivalo, a dva su odgovarala očekivanom odnosu polova.

Mladunci u gnijezdima sa više ženki nego što je bilo predviđeno, imali su veći nivo kobalta, olova i antimona u svom tijelu, dok su oni sa više mužjaka imali niži nivo teških metala.

Istraživač iz Kvinslenda Artur Baraza, sa Australijskog instituta za rijeke, smatra da bi i drugi faktori, osim temperature mogli da utiču na pol zelenih kornjača.

On tvrdi da metali, za koje se pokazalo da oponašaju ženske polne hormone kod ljudi i drugih životinjskih vrsta takođe mogu imati uticaja.

Zelene kornjače jedu alge i morsku travu, koje mogu da sadrže ove metale koji ometaju endokrine funkcije, uključujući kadmijum i antimon, koji se zatim prenose na njihova jaja.

Svoje istraživanje tim je sproveo na ostrvu Heron, oko 80 kilometara od obale na južnom kraju Velikog koralnog grebena.

Otprilike 200 do 1.800 ženki zelenih kornjača svake godine prelazi stotine kilometara da bi se gnijezdile na ostrvu.

Odnos polova mladunaca na ostrvu Heron je 65/35, tj. svake sezone rađa se 65 odsto ženki.

Mnoga istraživanja na ostrvu posljednjih godina su se vrtjela oko istraživanja načina hlađenja gnijezda kako bi moglo da se rodi više mužjaka.

U istraživanju dr Baraza, koje je finansirao je Svjetski fond za prirodu, ispitivan je uticaj rashlađivanja gnijezda vodom na pol mladunaca.

Sedamnaest gnijezda je premješteno ubrzo nakon polaganja jaja, uz pažljivo praćenje temperature u gnijezdu.

Jedanaest od 17 gnijezda imalo je 8 do 90 odsto više ženki nego što je bilo predviđeno.

„Otkrili smo da metali kao što je kadmijum imaju potencijal da, kao zagađivači, utiču na odnos polova u razvoju mladunaca morskih kornjača“, rekao je on.

Prethodno istraživanje je pokazalo da je oko 72 odsto australijskih zelenih kornjača izloženo riziku od kontaminacije kadmijumom.

Pravljenje mužjaka

Iako bi metali mogli da utiču na pol kornjača, porast temperature ostaje najveća briga.

U zasebnom istraživanju, takođe na ostrvu Heron, prošlog mjeseca je otkriveno da hlađenje gnijezda zelenih kornjača jednokratnim polivanjem morskom vodom može povećati broj muških mladunaca.

(RTS)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.